Direct naar artikelinhoud

Froome gunt Contador niets

Alberto Contador schudde het hoofd toen Chris Froome over de meet bolde. Nee, ook deze keer was de overwinning hem niet gegund. De geletruidrager was de snelste in de klimtijdrit en houdt de Tour in een ijzeren greep.

"Nul risico", was het ordewoord geweest. Froome moest de tweede tijdrit van de Tour niet winnen, had hij vooraf gezegd. Het verlies beperken was meer dan genoeg, want het worden nog drie zware dagen in de Alpen. Maar dan kwam hij toch als eerste over de streep, 5 minuten en 51 seconden nadat Contador de snelste tijd van de dag had neergezet. Langer kon de Spanjaard de illusie dat hij eindelijk een rit in deze Tour zou winnen niet koesteren. Zelfs dat gunde Froome hem niet.

De geletruidrager speelde de vermoorde onschuld. Dat hij de etappezege niet had zien aankomen, zei hij. "Ik was bereid om tijd te verliezen vandaag. Ik heb nu eigenlijk maar één doel meer. En dat is de gele trui veilig tot in Parijs brengen."

Verdoken oorlog

In werkelijkheid voert Froome al een hele Tour lang een verdoken oorlog met zijn Spaanse rivaal. Het begon in Corsica. Gevraagd naar zijn belangrijkste tegenstander noemde Froome Alejandro Valverde. De naam Contador kwam niet over zijn lippen. Vorige week, tijdens de eerste rustdag, gaf Froome dit ter overweging mee bij de onvermijdelijke dopingvraag: "Ik ben clean. Misschien moet de vraag maar eens worden gesteld aan renners die enkele jaren geleden konden wat ze konden en daar nu niet meer toe in staat zijn." Of hij daarmee Contador bedoelde? "Dat moeten jullie maar uitzoeken."

Afgelopen dinsdag was het weer raak. Contador dook als een gek de Col de Manse naar beneden en viel. Froome noemde de Spanjaard "wanhopig". En gooide er 's avonds nog een bericht op Twitter bovenop: "Ik reed bijna over je hoofd @albertocontador. Volgende keer een beetje voorzichtiger?"

Geslaagde fietswissel

En dan was er de tijdrit van gisteren. Contador klokte keer op keer de beste tussentijd. Eerst twee seconden, dan twintig. Kort voor het opmeten van de derde tussentijd stapte Froome van zijn fiets. De laatste 12 kilometer zou hij op zijn tijdritfiets afleggen.

Froome had er een technische uitleg voor. Hij hield ook zijn oog op de klok. "Ik had gehoord dat ik erg dicht bij de tijd van Contador zat." De fietswissel duurde 11 seconden. Toen de klok voor de derde tijdopname stilviel, lag Froome 11 seconden achter op Contador. Over de laatste 12 kilometer fietste hij nog 20 seconden harder dan de Spanjaard. En dat voor een renner die niet eens hoefde te winnen.

Froome had etappezege nummer drie in deze Tour te pakken. Hij was de snelste op Ax-3 Domaines en op de Mont Ventoux reed hij opnieuw iedereen uit het wiel. In de tijdrit van Saint-Malo moest hij alleen wereldkampioen Tony Martin voor zich laten. Gisteren was de Brit opnieuw zijn onklopbare zelve.

Froome heeft nu 4:34 voor op Contador, die de tweede plaats van Mollema overneemt. De Nederlander had gisteren een slechte dag. Een bijna-valpartij zette dat nog een beetje dikker in de verf. Hij verloor 2:09 op Froome en zakt naar plaats vier in de klassering. Op drie staat Kreuziger (op 4:51), een ploegmaat van Contador. Quintana staat vijfde (op 6:58).

"Ik ga nu gewoon mijn gele trui verdedigen", beloofde Froome. Winnen op Alpe d'Huez hoeft niet zo nodig. Zegt hij. Of het moest zijn dat Contador nog een poging doet.

Voor de Spanjaard had de geletruidrager nog een laatste boodschap, mocht die vandaag te gek gaan doen: "Dit is maar een wielerwedstrijd, we mogen dat niet vergeten. Het is het niet waard om zoveel risico te nemen en met gebroken ledematen naar huis te gaan."