Direct naar artikelinhoud

Van Buyten stopt na WK als Duivel

Het WK in Brazilië wordt 'voor 95 procent zeker' het laatste kunstje van Daniel Van Buyten bij de Rode Duivels. Of er voor de 36-jarige verdediger daarna nog een vervolg komt in clubverband, is afwachten.

Daniel Van Buyten sukkelde begin vorige week een beetje met de rug, maar het voorbije weekend was de ervaren rot opnieuw van de partij op het trainingsveld. Van Buyten, die dit seizoen bij Bayern München in alle competities samen niet verder kwam dan een twintigtal matchen, voelt zich helemaal klaar voor het wereldkampioenschap.

"Hoewel ik bij Bayern niet alles speelde, zijn er op fysiek vlak geen problemen. De tests die ik onlangs aflegde bij de nationale ploeg zagen er goed uit. Ik had ook niet anders verwacht, want bij Bayern ligt de intensiteit op training hoog genoeg om in het ritme te blijven. Bovendien bracht ik de nodige zelfdiscipline op. Als je je laat gaan op momenten dat je niet in de ploeg staat, wreekt zich dat later. Maar zo ver liet ik het dus niet komen."

Simons

Nu Timmy Simons niet is opgeroepen, is Van Buyten plots de ouderdomsdeken in de selectie van Marc Wilmots. Voor 'Big Dan' verandert dat echter weinig. "Ik voel me om te beginnen al zeker niet de oudste", glimlacht hij. "Verder blijf ik gewoon doen wat ik altijd al deed: het goede voorbeeld geven aan de jongeren en hen raad geven waar ik kan. Wat Simons betreft: ik vind het jammer voor hem dat hij er niet bij is. Ik ben ongeveer tegelijk met Timmy bij de nationale ploeg gekomen en ik kon het altijd goed met hem vinden. Maar goed, de trainer moet nu eenmaal keuzes maken."

Terwijl generatiegenoot Simons dus niet heeft kunnen kiezen wanneer hij stopte als Rode Duivel, wil Daniel Van Buyten op dat vlak zelf de touwtjes in handen houden. Na Brazilië zegt Van Buyten het interlandvoetbal normaal gezien vaarwel. "Dat staat voor 95 procent vast", zegt de 77-voudige international. "Mijn tijd op het internationale toneel is bijna voorbij. Het WK lijkt me een mooi moment om er een punt achter te zetten. Of ik er aan denk om na Brazilië helemaal met voetbal te kappen? Daar kan ik nu nog niet op antwoorden. Als ik er nog een jaartje bij doe, dan liefst bij Bayern. Maar nogmaals: niets is zeker. Deze zomer ga ik gewoon mijn gevoel volgen, en de raad van mijn familie. Mijn vrouw zal dus beslissen of er al dan niet nog een extra hoofdstuk aan mijn carrière komt." (lacht)