Direct naar artikelinhoud

Code oranje bij KMI: 'Gevaarlijk glad op de weg'

Het kan vandaag gevaarlijk glad worden op de weg. Sinds gisteravond is 'code oranje' van kracht, zo meldt het KMI. Daarbij raadt het weerinstituut aan verplaatsingen zoveel mogelijk uit te stellen.

De problemen komen er door de neerslagzone die dit weekend traag van west naar oost over het land trekt. Bij vriestemperaturen dient men overal in het land rekening te houden met eerst lichte sneeuwval, later aanvriezende regen en ijzelvorming die de wegen en voetpaden gevaarlijk glad kunnen maken, zo stelt het KMI.

Sinds gisteravond geldt in het hele land de alarmcode 'geel'. Het KMI verwacht met andere woorden gladheid op de grond en raadt aan de snelheid te matigen en voldoende afstand te houden. In de loop van afgelopen nacht ging dit in het hele land over op code oranje. Daarbij wordt uitgebreide gladheid op de grond verwacht.

"Deze gladheid zal het verkeer erg bemoeilijken of stremmen en zeer gevaarlijk maken. Houd daarom voldoende afstand en tracht uw verplaatsing zoveel mogelijk uit te stellen. Wees voorzichtig en geduldig." Wat Vlaanderen betreft, geldt code oranje in Limburg tot vanavond, aan de kust is dit tot 's middags.

Nadien geldt opnieuw code geel. In Vlaanderen verwacht het KMI vervolgens in de loop van de dag geen problemen meer. Aan de kust zouden er vanaf vanmiddag geen problemen meer zijn, in Limburg pas vanaf vanavond laat. In Luik, Namen en Luxemburg geldt code geel tot morgenochtend.