Direct naar artikelinhoud

De kleinste verhalen van David Lynch

15/11-10/3, Cinéma Galeries Brussel, www.galeries.be

Ter ere van het 25-jarige bestaan van tv-serie Twin Peaks en het zopas aangekondigde derde seizoen van de reeks brengt Cinéma Galeries in Brussel een langlopende expo van en over de Amerikaanse regisseur-kunstenaar-muzikant David Lynch. Tussen volgende zaterdag en 10 maart 2015 plant de bioscoop een integraal retrospectief van het werk van de man. In de gangen kunt u Small Stories bewonderen, een collectie van een veertigtal van zijn fotografische werken.

Wie de films van Lynch een beetje kent en langs Small Stories wandelt, een beeldenreeks die hij eerder dit jaar maakte voor het Parijse Maison Européenne de la Photographie, zal meteen ontdekken dat hij zijn avant-gardistische, dromerige, gestoorde en wat freakerige esthetiek doortrekt in alle media die hij beroert, van film over fotografie tot beeldende kunst. Ieder beeld van de expositie - of zeg liever: iedere fotografische collage die hij hier tentoonstelt - is als een trip door zijn onderbewustzijn.

Nu Twin Peaks in 2016 terugkeert op de Amerikaanse betaalzender Showtime grijpt Cinéma Galeries die kleine comeback ook aan om een volledig retrospectief van Lynch' films te programmeren. Duik de donkere zaal in en u herontdekt de surrealistische vibe van de foto's ook in zijn cinematografische werk, dat tot eind januari 2015 staat geprogrammeerd.

De vertoningen zijn min of meer chronologisch gepland, beginnen dus bij Eraserhead (1977) en eindigen met Inland Empire (2007). Tussendoor zijn er twee seizoensmarathons van Twin Peaks, een avondvertoning met zijn kortfilms en een speciale visie van zijn HBO-minireeks Hotel Room uit 1993 in Hotel Marivaux.