Direct naar artikelinhoud

Trainerswissels geen garantie op succes

Analyse - Harm van Veldhoven is de vijfde trainer die dit seizoen wordt ontslagen door zijn club. Club Brugge, Bergen, AA Gent en Waasland-Beveren kozen ook al voor een nieuwe coach. Met wisselend succes. Bij de ene valt het tussentijdse rapport al wat beter uit dan bij de andere.

Mircea Rednic

AA Gent in woelig water

Trond Sollied, Bob Peeters en Victor Fernández: AA Gent was de jongste jaren een trainerskerkhof. Is Rednic de juiste man voor de Buffalo's? De Roemeen is drie maanden aan de slag, maar de zorgen steken alweer de kop op. Als we de resultaten van Rednic en Fernández dit seizoen naast elkaar leggen, is er weinig verschil. Zowel sportief als extrasportief doken de laatste weken problemen op. Drie verliesmatchen op rij, de top 6 die alweer veraf is, het ongeleide projectiel El Ghanassy en zelfs Rednic blijft niet onbesproken. De spelers zijn de uitspraken van de coach, steeds recht door zee, stilaan moe. Dat Rednic voor zijn beurt sprak door aan te geven wie geen toekomst meer heeft bij de club, krijgt nog een staartje. Haalt Rednic play-off I, dan snoert hij iedereen de mond.

Cedomir Janevski

Bergen nog lang niet gered

Wanneer je na acht speeldagen troosteloos laatste staat met twee punten, rest je als club weinig keuze. Coach Enzo Scifo betaalde het gelag. Volgens directeur Alain Lommers omdat het "onmogelijk was om alle spelers te ontslaan". Scifo werd het slachtoffer van een spelersgroep die in de wandelgangen als onhandelbaar werd beschouwd. Weinigen voelden zich geroepen om Bergen opnieuw op de rails te krijgen. Mircea Rednic wachtte op de Buffalo's en Ariël Jacobs en Georges Leekens bedankten. Cedomir Janevski stopte als bondscoach van Macedonië en ging de uitdaging aan. Het duurde lang voor de spelers de moed terugvonden, maar afgelopen maand kwam de motor weer op gang. Met de jongste 10 op 15 tonen de Draken nog niet dood te zijn, maar de weg naar de redding is nog lang.

Michel Preud'homme

Brugse toekomst oogt mooi

De resultaten waren er, maar het voetbal liet te wensen over onder Juan Carlos Garrido. Verrassend genoeg was de Spanjaard de eerste trainer die mocht beschikken dit seizoen. Maar een kans als Preud'homme wilde het Clubbestuur niet laten liggen. De resultaten zijn vooralsnog iets minder, maar in Brugge geloven ze dat de toekomst van blauw-zwart nu zoveel mooier oogt. Dat Garrido enkele keren geluk had, weet men in Brugge ook. De defensie werd op orde gebracht onder Preud'homme - al zorgden blessures al meermaals voor verschuivingen. De nederlaag tegen Waasland-Beveren, na een reeks van 17 op 21, was een domper op de vreugde. Op stage krijgt Preud'homme nu wel de kans om zijn visie nog meer in de ploeg te slijpen. Na de winterstop moet de reconversie stilaan afgerond zijn.

Bob Peeters

Wase hoop na slechte start

Net voor de winterstop is Peeters erin geslaagd om het geloof in de redding terug te brengen. Voorlopig staat Waasland-Beveren nog voorlaatste, maar dankzij een 7 op 9 komen de veilige plaatsen in zicht. En dankzij de stuntzege bij Club kunnen Peeters en co. met een goed gevoel 2014 in. Nochtans was het in het begin niet allemaal rozengeur en maneschijn. Peeters begon met 2 op 15 en Waasland-Beveren kon in geen enkele van die wedstrijden scoren. Peeters' voorganger moest veel nieuwelingen inpassen, maar desondanks liet De Boeck hoopvolle prestaties zien tegen een aantal toppers. De punten volgden niet en er kwam een eind aan de samenwerking. Na zijn ontslag verklaarde De Boeck dat er met hem afgerekend werd omdat hij niet de spelers opstelde die de club hem opdrong.