Direct naar artikelinhoud

Standard sleept Ruytinx voor rechter

Standard Luik en speler Mehdi Carcela eisen 1,6 miljoen euro voor de 'horrortackle' van Bjorn Ruytinx (OHL) tijdens de match van de eersteklassers op 8 december. Ze dagen Ruytinx en zijn ploeg voor de rechter.

De gele kaart en het grijnslachje van Ruytinx tijdens de match tegen Standard nadat hij door ging op de enkel van Carcela en hem nog een knietje gaf in het gezicht, krijgen een flink staartje. De OHL-kapitein en zijn ploeg zijn voor 'agressie met voorbedachten rade' voor de burgerlijke rechtbank gedaagd door Standard en middenvelder Carcela, die in een brief op hun website het verrassende manoeuvre meedelen.

Volgens Standard missen zowel de club als Carcela, die zeker tot na de winterstop out is met zijn geblesseerde enkel, inkomsten door de tackle. "Voetbal is uitgegroeid tot een economische activiteit in de entertainmentindustrie. Spelers zijn onze artiesten. Het succes en de marktwaarde van een club hangt van hen af. Een blessure betekent altijd een waardevermindering", luidt het.

Verzoening

Bedragen noemen de Rouches niet maar volgens OHL - dat de dagvaarding al ontving - staan daarin wél sommen. Standaard eist 1,4 miljoen euro voor de club en 250.000 euro voor Carcela.

Het weerhoudt de club er niet van om ook met scherp te schieten op de voetbalbond. "Indien de disciplinaire organen niet in staat zijn de bescherming van de spelers af te dwingen, moeten wij ons wenden tot andere instanties."

Na de tackle schorste de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, die de provocaties van Ruytinx onder de loep nam, hem voor vier speeldagen en legde hem een boete op van 800 euro. Maar OHL, dat de vrijspraak vroeg, ging in beroep waarna de Beroepscommisie de sanctie terugschroefde tot één speeldag schorsing en een boete van 200 euro. Een storm van verontwaardiging barstte los.

Over de rode kaart en vier dagen schorsing die Carcela kreeg omdat hij na de tackle 'El Toro' een vuistslag in het gezicht verkocht, rept Standard met geen woord.

De schadeclaim staat mijlenver van de verzoening die in de maak leek. Carcela liet immers uitschijnen dat hij Ruytinx, die zich op een persconferentie verontschuldigde, wel de hand wilde reiken.

Volgens experts in het sportrecht is het een tendens dat meer en meer sporters naar de burgerlijke rechtbank trekken met een schadeclaim. "Niet alleen profspelers, ook spelers uit de lagere reeksen. Zolang er financiële belangen mee gemoeid zijn, tonen sporters zich steeds mondiger", zegt sportadvocaat Dimitri Dedecker.

Net daarom stapte ook Standard naar de burgerlijke rechter. "De bewijslast ligt lager dan bij de strafrechter. Clubs die in het verleden naar de correctionele rechtbank trokken, kwamen van een kale reis terug", zegt Dedecker. "De burgerlijke rechter oordeelt enkel of er een fout gemaakt is. Opzet, voorbedachtheid of provocatie doen niet ter zake. Het gaat enkel over de trap en de geleden schade. Want wie een fout begaat, moet de schade vergoeden."