Direct naar artikelinhoud

belgische Producenten luiden de alarmbel

Volgens kabinet- Demotte zit vertraging bij Raad van State

'Demotte blokkeert generische geneesmiddelen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) blokkeert de lancering van een hele batterij nieuwe generische geneesmiddelen. Dat zegt FeBelGen, de Federatie van Belgische producenten van Generische geneesmiddelen. Demotte publiceert al twee maanden geen terugbetalingsmodaliteiten in het Belgisch Staatsblad, wat maakt dat nieuwe geneesmiddelen in stock blijven en geen kans krijgen de duurdere merkgeneesmiddelen van de markt te verdringen.

"Het is vooral spijtig dat dit net gebeurt op een moment dat er een campagne ter promotie van generische geneesmiddelen loopt", zegt FeBelGen-voorzitter Luc Slegers. "De stock die niet op de markt kan komen, vertegenwoordigt een bedrag van 60 à 70 miljoen euro." Op het kabinet van minister Demotte stelt men dat de schuld voor de vertraging bij de Raad van State ligt. Die weigert de terugbetalingsmodaliteiten in spoedprocedure te behandelen met een logische vertraging tot gevolg.

De commissie die zich buigt over het al dan niet terugbetaalbaar maken van geneesmiddelen krijgt 180 dagen de tijd om na te gaan of een geneesmiddel al dan niet terugbetaald mag worden. De minister formaliseert het besluit van de terugbetalingscommissie in een ministerieel besluit. Nadat dat door de Raad van State is bestudeerd, volgt een publicatie in het Belgisch Staatsblad en kunnen de geneesmiddelen op de markt komen. "Onze leden wachten nu al twee maanden op publicaties in het staatsblad voor een hele reeks nieuwe geneesmiddelen", zegt Luc Slegers. "Noch op 1 september, noch op 1 oktober zijn er terugbetalingsmodaliteiten voor generische geneesmiddelen in het staatsblad verschenen. De geneesmiddelen blijven op stock en kunnen niet op de markt gebracht worden in plaats van de vaak veel duurdere merkgeneesmiddelen. Als producent verliezen we vanzelfsprekend, maar ook de patiënten en de ziekteverzekering verliezen al twee maanden geld."

De FeBelGen-voorzitter schat de waarde van merkgeneesmiddelen die in ruil van de 'geblokkeerde' generische geneesmiddelen zijn verkocht op 100.000 euro. Het 'uitgespaarde bedrag' voor patiënt en ziekteverzekering, gesteld dat generische geneesmiddelen in plaats van merkgeneesmiddelen waren verkocht, schommelt dus rond de 30.000 euro. "Het erge is dat dit net gebeurt op het moment dat minister Demotte een promotiecampagne voor generische geneesmiddelen voert. Op televisie is de campagne voorbij en in kranten en weekbladen loopt ze nog enkele weken. Net op het moment dat we via die campagne nieuwe goedkope geneesmiddelen kunnen lanceren, en net op het moment dat er gesproken wordt over nieuwe besparingen in de ziekteverzekering, blokkeert de minister onze nieuwe producten."

Volgens het kabinet-Demotte weigert de Raad van State sedert een aantal weken de spoedprocedure voor alle geneesmiddelendossiers met een logische vertraging als gevolg en is er alleszins geen sprake van administratieve verwaarlozing door het kabinet.