“Kleinkinderen moeten vaker erven van grootouders”

© ISOPIX

Wie erft, maar een deel wil doorgeven aan zijn kinderen, kan dat nu niet. CD&V wil dat veranderen. Ook een aanpassing van de erftarieven is bespreekbaar, maar de partij waarschuwt voor financiële katers. “We gaan niet besparen op onderwijs en welzijn.”

Eveline vergauwen en simon andries

Wie erft van zijn ouders, maar het geld of de woning zelf niet nodig heeft, kan zijn hele erfenis meteen nalaten aan zijn kinderen. Een ‘erfenissprong’, heet dat. Maar het is een alles-of-niets-principe. Ofwel geef je de hele erfenis door aan je kinderen, ofwel moet je alles aanvaarden. Een deel opzij houden voor ‘de oude dag’ is geen optie.

Nu de Vlaamse regering plannen maakt om de erfbelasting te hervormen, ziet CD&V een opportuniteit om daar wat aan te doen. “Mensen leven almaar langer, en niet de vijftigers maar de twintigers hebben vaak nood aan een extra steuntje”, zegt Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V). Ze legt eerstdaags een conceptnota neer in het parlement: “Wie erft, moet de mogelijkheid krijgen om binnen het jaar de erfenis voor een deel door te geven aan de eigen kinderen.” Kosteloos. Het moet de drempel verlagen.

Schryvers en haar collega’s stellen in de nota nog een reeks andere plannen voor. Zo moeten stief- en zorgkleinkinderen van dezelfde erftarieven kunnen genieten als ‘echte’ kleinkinderen. Hetzelfde voor stiefbroers en -zussen. Wanneer zij van elkaar erven, betalen ze nu 45 tot 65 procent belastingen. Ook ouders die geld parkeren in een private stichting voor een kind met beperking moeten van CD&V veel minder successierechten betalen.

“Deze voorstellen zullen geen miljoenen kosten”, zegt CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. “Het zijn minimale aanpassingen, die perfect haalbaar zijn in moeilijke budgettaire tijden.”

Niet besparen

Eerder losten ook Open VLD en N-VA ballonnetjes over de hervorming van de erfbelasting. Zij focussen vooral op de verlaging van de hoogste tarieven. Wie van een vreemde of van een ver familielid erft, betaalt 65 procent belasting voor alles boven 125.000 euro. CD&V waarschuwt voor de gevolgen. “De minister van Financiën (Bart Tommelein, nvdr.) zal goed moeten weten hoe hij een tariefvermindering zal financieren”, zegt Van den Heuvel. “Het kan niet dat we elders moeten besparen.” Lees: CD&V zal geen besparingen op zijn departementen, onderwijs en welzijn, tolereren. CD&V stond een jaar geleden, bij de hervorming van de schenkingsrechten, ook op de rem omdat het budgettaire plaatje “te onzeker was”. “Maar als Tommelein met een goed plan komt, is alles bespreekbaar”, aldus Schryvers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen