Direct naar artikelinhoud

De Ketele pakt zilver op WK puntenkoers

Op het WK in Hongkong heeft Kenny De Ketele het Belgische kamp een tweede medaille bezorgd. Twee dagen na het brons van Jolien D'hoore in de scratch pakte de 31-jarige pistier zilver in de puntenkoers.

In die puntenrace stond er geen maat op Cameron Meyer. De 29-jarige Australiër legt, na een wegcarrière waarin hij onder meer een etappe in de Ronde van Zwitserland won en acht keer aan de start van een grote ronde stond, weer het accent op de piste. In de puntenrit reed hij gisteren weg van de tegenstand wanneer hij het wilde.

"Cameron Meyer is een tweede Juan Llaneras, een iets kleinere versie van Bradley Wiggins", liet De Ketele zich na de race ontvallen. "Voor mij voelt deze zilveren medaille aan als goud. Met deze tweede plaats ben ik ongelooflijk gelukkig."

Het duurde lang voor De Ketele in de koers geraakte. Rond halfweg kon hij met Meyer, de Deen Larsen en de Pool Pszczolarski een winstronde versieren. Vanaf dan was de Oost-Vlaming met de Pool en de Deen in een felle strijd om zilver en brons verwikkeld. Even leek het brons te worden, maar De Ketele pakte de eindsprint - sinds kort vallen aan de finish weer dubbele punten te verdienen.

"Neen, ik ben geen voorstander van een eindspurt voor dubbele punten, maar tot nog toe draaide het steeds in mijn voordeel uit", zei De Ketele, die eerder al twee keer brons haalde in het WK puntenkoers. "Zonder dubbele punten in de eindsprint stond ik ook op het podium. Ik ben wel blij dat ik de Pool de tweede plaats kon ontfutselen want hij koerste voortdurend op mijn wiel. Zo werd ik de beste van de rest, want aan Meyer was helemaal niets te doen."

Herkansing in koppelkoers

Zondag bekampt De Ketele, samen met Moreno De Pauw, de Australiër opnieuw in het WK koppelkoers. Wellicht wordt Meyer aan Callum Scotson gekoppeld. Vandaag wordt het eerste WK ploegkoers voor vrouwen gereden. Jolien D'hoore en Lotte Kopecky, de eerste Europese kampioenen in deze discipline, horen tot de topfavorieten. Ook voor hen dreigt gevaar uit Australische hoek. Amy Cure, goed voor brons in het omnium, rijdt met Alexandra Manly. In dat omnium geraakte Kopecky na een te matige beurt in de temporonden niet verder dan de zesde plaats. De wereldtitel ging naar de Britse Katie Archibald.

Vandaag komen ook Lindsay De Vylder (omnium) en Annelies Dom (achtervolging) in actie, morgen rijden Nicky Degrendele (keirin) en Kopecky (puntenkoers).