Direct naar artikelinhoud

Bloednuchter op de boozefree party

Sapjesbars, alcoholvrije feestjes of sobere vastenmaanden: in de Verenigde Staten is het bon ton om de roes bewust uit de weg te gaan. En ook hier vinden alcoholvrije initiatieven een publiek. 'Tussen een hele groep hipsters met Almdudler val je met je pintje uit de toon.'

"Oh man, dat voel ik tot hier", zegt Rachel Floyd (26), een jonge New Yorkse psychologe, aan de Britse krant The Guardian, terwijl ze haar linkerhand boven haar hoofd houdt. Aan haar achtste shot zit ze al, en deze keer probeert ze 'The Mother F*#%in' Fireball'. Geen illegaal gestookt goedje waar je spontaan de tranen van in je ogen krijgt, maar een alcoholvrij sapje met gember en cayenne.

Samen met enkele vrienden doet Floyd mee aan de zogenaamde Juice Crawl, een maandelijks evenement in grote Amerikaanse steden waarbij deelnemers hele assortimenten van hippe drankjes kunnen proeven. Zonder alcohol.

Voor deze twintigers en dertigers betekent het afzweren van alcohol niet langer sociale zelfmoord. Want naast de Juice Crawls zijn er ook alcoholvrije bars, boozefree dineetjes en 'sober day raves'. "Ik heb het gevoel dat ik veel diepere gesprekken kan voeren met mensen als ik niet dronken ben", geeft June Zhang, een 26-jarige student, nog mee aan de Britse krant.

Maand zonder

Ook hier duiken her en der soortgelijke initiatieven op. In Leuven verscheen op de Oude Markt onlangs een alcoholvrij café, Brugge riep zijn inwoners enkele weken geleden nog op een maand lang alle alcohol te bannen. Hoe dan ook waren er al een heleboel mensen die in navolging van Dagen zonder Vlees voor een Maand zonder Alcohol gingen.

"Je ziet een voorzichtige reactie tegen de alomtegenwoordigheid van alcohol", zegt Marijs Geirnaert, directeur van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD). "Eigenlijk zijn we de manier waarop vroeger onze grootouders omgingen met alcohol een beetje verloren. Zij gebruikten dat om iets te vieren, nu is elke dag een reden om te drinken. Bij sommige mensen merk je wel degelijk een nood tot matiging." Een trend die de VAD mee wil ondersteunen. Zo gaat de vereniging volgend jaar zelf een 'maand zonder alcohol' lanceren.

Geirnaert: "Vooral omdat vergelijkbare experimenten in het buitenland aantonen dat zoiets werkt. Door een maand lang alcohol te laten, voelen mensen meteen wat dat doet met hun lichaam. Ze zijn fitter, kunnen beter slapen. Die positieve effecten zorgen ervoor dat ze daarna veel bewuster met drank omgaan."

Weinig alternatieven

Iets wat Johan Jongbloet kan bevestigen. De 33-jarige Gentenaar raakte in januari geen druppel alcohol aan. "Samen met mijn vriendin en enkele vrienden besloten we een maand niet te drinken. En ik moet bekennen dat het nog steeds nazindert. 's Avonds grijp ik in de frigo veel sneller naar spuitwater of fruitsap dan naar bier."

Volgend jaar wil de dertiger opnieuw een sobere maand. "Ik merk toch dat er steeds meer mensen zijn die proberen wat bewuster om te gaan met alcohol. Toen ik in januari naar een optreden in De Kreun in Kortrijk ging met een vriend, bleek een andere vriendengroep ook de alcohol te laten. Stonden we daar opeens tussen een hele groep hipsters met Almdudler (Oostenrijkse kruidenlimonade, SV) in de hand. Mijn maat stond daar als enige met een pint, duidelijk op zijn ongemak (lacht)."

Het grote nadeel aan alcohol bannen zijn de povere alternatieven, vindt Jongbloet. "Zeker op café is het toch een beetje triestig. Acht pintjes drinken na elkaar is doorgaans geen probleem. Maar na een cola, een icetea, twee koffies en opnieuw een cola, ligt je maag toch overhoop."

Marijs Geirnaert van VAD beaamt: "Het aanbod is erg beperkt. Er zijn wel lekkere alcoholvrije dranken op de markt, maar die vinden niet altijd hun weg naar het café. Bovendien zijn ze vaak duur. Logisch is dat natuurlijk niet. Het zou net goedkoper moeten zijn."