Direct naar artikelinhoud

Astronaut Tim Peake loopt eerste ruimtemarathon uit

De Britse astronaut Tim Peake heeft zondag de eerste ruimtemarathon uitgelopen in ruim 3 uur en 35 minuten. Dat is maar iets boven zijn record op straat in de befaamde marathon van Londen uit 1999: 3 uur 18 minuten en 15 seconden.

Peake voltooide de klassieker op een loopband aan boord van het internationaal ruimtestation (ISS), dat op ruim 400 kilometer hoogte om de aarde draait met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. De 44-jarige atleet werd in een tuigje met gepolsterde, meebewegende schakelkettingen aan de 'grond' gehouden. Terwijl hij de 42,195 kilometer liep, met het parcours in de Engelse hoofdstad op een schermpje virtueel voor ogen, maakte het ISS meer dan twee omlopen.

Majoor Peake bereikte het 21,1 kilometerpunt boven Zuid-Amerika. Hoewel ook in gewichtsloze toestand de 'laatste loodjes zwaar waren' kon hij een behoorlijk tempo volhouden tot de finish. Die werd vastgelegd door een zwevende fotograaf, collega Jeff Williams. "Het was fantastisch vanmorgen", zei Peake in een eerste reactie aan zijn begeleiders in het ruimtevaartcentrum (EAC) van Keulen. Volgens zijn trainer en coach Patrick Jaekel zijn de buitenaardse omstandigheden zwaarder dan op de oevers van de Thames. "Het is ongeveer een marathon met een rugzak van 20 kilo op de schouders."

De tijd van Peake, die onderweg even zelfs 14 kilometer per uur haalde, was een dik wereldrecord voor skywalkers. De rekenmeester van het Guinness Book of Records, Marco Frigatti, had daarvoor een limiet gesteld van 4 uur en 24 minuten. Dat was de tijd die de Amerikaanse Sunita Williams in 2007 noteerde toen ze virtueel de marathon van Boston meeliep in het ISS.