Direct naar artikelinhoud

Worden Niagara-watervallen drooggelegd?

Het klinkt bizar, maar er is een plan om de Niagara-watervallen droog te leggen om de bouw van twee bruggen mogelijk te maken. Door de bouw van een tijdelijke dam zouden de wereldberoemde watervalllen tot een straaltje herleid worden.

Ontwatering. Zo heet het plan dat New York voor de Niagara-watervallen in petto heeft. De watervallen bevinden zich op de Amerikaans-Canadese grens en zijn met een stortvloed van 2,5 miljoen liter water per seconde goed voor het gegaap van 28 miljoen toeristen per jaar.

Maar de toeristische trekpleister zit met een nijpend probleem: de twee 115 jaar oude bakstenen bruggen tussen het stadje Niagara Falls en het Canadese Goat Island, hét uitzichtpunt over de watervallen, staan sinds 2004 op instorten.

Omdat de vernieuwing van de oorspronkelijke bruggen nogal moeilijk zou verlopen met al dat gutsende water, zullen de watervallen aan Amerikaanse zijde vijf à negen maanden 'stilgelegd' worden met behulp van een zogenaamde 'kofferdam'. Die dam, gemaakt uit keitjes, kiezels en andere afvalmaterialen, zal over een afstand van ruim 100 meter - zoals een koffer - een deel van de waterval omringen, waarna het water erin weggepompt wordt.

De kofferdam is geen onbekende voor de Niagara-watervallen. In 1969 liet zo'n dam het water liefst vijf maanden verdwijnen, toen ingenieurs en wetenschappers de erosie en de opbouw van het gesteente wilden onderzoeken. De drooglegging zorgde toen voor een massale toeristische opkomst.

Geschat prijskaartje van de werken: tussen de 19,5 en 33,5 miljoen euro. Maar het project kan nog wel zo'n drie tot negen jaar op zich laten wachten.