Direct naar artikelinhoud

Genetisch voedsel: zegen of vloek?

PANORAMA. WAT ETEN WE VANDAAG?
Canvas, donderdag 10/10, 21u35

Lang niet iedereen is er gelukkig mee, maar de kans dat we straks steeds vaker genetisch gewijzigd voedsel zullen eten is groot. Marc Van Montagu, de vader van de gentechnologie, vindt dat het van levensbelang is nieuwe gewassen te creëren om betere oogsten en hogere opbrengsten te waarborgen. Bij de tegenstanders overheerst de vrees voor gezondheidsrisico's, ongewenste verspreiding van gemanipuleerde soorten en de steeds toenemende almacht van multinationals als Monsanto. Chef van het Jaar Kobe Desramaults - "er is eten genoeg op de wereld om iedereen te voeden zonder dat iemand voor God moet beginnen te spelen" - gruwt van de wetenschappelijke manipulatie van de natuur. Toch lijkt de evolutie niet tegen te houden. In het Spaanse Aragon is een derde van alle maïs de resistentere gemanipuleerde Bt-variantuit de laboratoria van Monsanto. Greet Pluymers en Rinke Cautaerts laten voor- en tegenstanders aan het woord en proberen ons een idee te geven van wat we in de toekomst op ons bord zullen krijgen.(JH)