Direct naar artikelinhoud

Ageas investeert in infrastructuurprojecten

Verzekeraar Ageas gaat de volgende jaren zowat 3 miljard euro investeren in infrastructuurprojecten. Ongeveer 1 miljard zal gaan naar de Benelux, terwijl 2 miljard via een partnerschap met Natixis bestemd is voor buiten die regio.

"We zijn hiermee de eerste verzekeraar die zich op de markt van infrastructuurprojecten begeeft", verklaarde topman Bart De Smet bij de voorstelling van de halfjaarresultaten van Ageas. De maatregel past in de diversificatie van de beleggingsportefeuille.

De Ageas-beleggingsportefeuille van 63,5 miljard euro bestaat uit vastgoed, bedrijfsobligaties en vooral staatspapier. Maar dat laatste segment ligt steeds meer onder vuur, vooral het overheidspapier van Zuid-Europese landen. "Infrastructuurprojecten vormen een interessant alternatief, want ze zijn weinig risicovol - er worden steeds waarborgen verstrekt - en ook de opbrengsten zijn aantrekkelijk", luidde het op de persconferentie. Deze investeringen creëren ook weinig volatiliteit op de balans.

Ageas gaat de volgende twee à drie jaar zo'n 5 procent van zijn beleggingsportefeuille vrijmaken voor kredieten aan infrastructuurprojecten. In België doet de verzekeraar dat op eigen houtje. "We kennen de markt en hebben geen externe partner nodig", zegt De Smet, verwijzend naar lopende investeringen in scholen of gevangenissen.

Buiten de Benelux werd Natixis als partner aangezocht, de investeringspoot van de Franse groep BPCE. Natixis zal de projecten selecteren en mee een deel van het risico dragen. De focus zal uitgaan naar projecten in euro, "maar we hebben niet de ambitie om bijvoorbeeld autosnelwegen in Griekenland te financieren", sust de topman.

Goede jaarhelft

Voor wat investeringen in staatspapier betreft, is Ageas nog voor 2,3 miljard euro blootgesteld aan Zuid-Europa, waarvan 1,2 miljard Italiaans staatspapier, 500 miljoen Spaanse obligaties en nog slechts 20 miljoen voor Griekenland. Het Belgische staatspapier vertegenwoordigt 16,34 miljard euro. De afbouw van Zuid-Europa werd begin dit jaar vooral herbelegd in Belgisch papier.

Ageas, de opvolger van de Fortisholding, heeft een goede eerste jaarhelft achter de rug. De nettowinst over het tweede kwartaal komt uit op 388,5 miljoen euro. Het ruimde enkele hindernissen uit het Fortisverleden uit de weg en heeft opnieuw iets in petto voor haar aandeelhouders.

De Bel20'er gaat de komende maanden voor een bedrag tot 200 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Dat is goed nieuws voor de bestaande aandeelhouders, die hun pakket in waarde zien stijgen.