Direct naar artikelinhoud

Syrisch leger voert aanval op Aleppo op

Mortieren, tankgranaten en machinegeweervuur van helikopters regenden voor de derde achtereenvolgende dag neer op belegerde inwoners van Aleppo. De Verenigde Naties zeggen dat zeker 200.000 mensen het toenemende geweld zijn ontvlucht.

Ondertussen groeien zorgen over het lot van achterblijvers in de miljoenenstad, waar vele tientallen mensen stierven sinds Syrische regeringstroepen afgelopen zaterdag opstandige wijken aanvielen.

"We weten niet hoeveel mensen er nog vastzitten op plaatsen waar gevochten wordt", zei Valerie Amos, hoofd Noodhulp en Humanitaire Zaken van de VN, laat zondagavond. "Velen hebben onderdak gezocht in scholen en op andere openbare plaatsen in veiliger gebieden. Zij hebben dringend voedsel, matrassen, dekens, hygiënekits en drinkwater nodig."

Gisteren verklaarden zowel regeringstroepen als rebellen aan de winnende hand te zijn bij gevechten die zich concentreerden op het noordoosten en zuidwesten van Aleppo. Staatsmedia meldden - voor de tweede keer - dat regeringstroepen de wijk Salaheddin hadden "gereinigd" van terroristen, hun term voor oppositiestrijders. Salaheddin was een van de eerste wijken die rebellen vorige week bevrijd gebied verklaarden, en sindsdien het doelwit van felle bombardementen zijn.

Maar oppositiestrijders zeiden dat zij standhielden in Salaheddin en andere opstandige buurten, en dat het leger hen net als afgelopen dagen van buitenaf beschoot met artillerie en helikopters.

Het Franse persbureau AFP meldde dat rebellen gisteren na een urenlang vuurgevecht een cruciaal checkpoint veroverden nabij Anadan, 5 kilometer ten noordwesten van Aleppo. Daarmee hebben zij een directe corridor van Aleppo naar de nabijgelegen Turkse grens in handen, maar het is de vraag of het checkpoint en de corridor overeind blijven als het regime eenmaal zijn luchtmacht inzet.

Bij geweld elders in het land vielen gisteren zeker 41 doden, volgens de oppositiegroep Syrian Observatory for Human Rights, dat over een netwerk in het land beschikt.

Na het geweld van de afgelopen dagen werd de Syrische zaakgelastigde in Londen gisteren de nieuwste hoge diplomaat die zich openlijk afkeerde van het regime.

Turkse beambten meldden eerder op de dag dat ook het adjunct-hoofd van politie in de noordelijke kuststad Lattakia met elf officieren was overgelopen. Het aantal overlopers uit de Syrische strijdkrachten en diplomatieke dienst neemt gestaag toe, maar de kern van het regime en de elitetroepen die repressie van protesten leiden, blijven vooralsnog intact.

Bufferzone

Het konvooi van Luitenant-generaal Babacar Gaye, hoofd van de waarnemingsmissie van de Verenigde Naties in Syrië, werd dit weekend door overheidstroepen aangevallen. Slechts door bescherming van de pantservoertuigen waarin de waarnemers zich verplaatsten, raakte er niemand gewond. Dat zei secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, in New York.

Rebellen namen elf dagen geleden delen in van Aleppo, de grootste stad van Syrië en 's lands economische motor, nadat zij een week eerder kortstondig buurten in Damascus veroverden. Een val van de stad zou een zware klap voor het regime zijn, en de rebellen mogelijk een bufferzone aan de Turkse grens geven. Het regime is vastbesloten de stad te heroveren, en beschikt over overweldigende vuurkracht in de vorm van helikopters, tanks en vliegtuigen.