© *

© PN

thumbnail: null
thumbnail: null

Aantal tienermoeders is het laagst in Limburg

Op Vlaams niveau ligt het aantal tienermoeders in onze provincie het laagst. Voor het achtste jaar op rij daalt hun aantal in Vlaanderen. In 2015 bevielen 69 Limburgse meisjes (jonger dan 20). In heel Vlaanderen waren dat er 843. Dat is een sterke daling, want in 2007 telden we nog 1.395 tienermoeders.

MCe

De provincie Antwerpen scoort het slechts met 278 bevallingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (233). West-Vlaanderen (175) doet het gevoelig beter en ook in Vlaams Brabant ligt het aantal tienermoeders laag (86).

Van de 843 tienermeisjes die vorig jaar moeder werden, beviel 85,6 procent voor het eerst. De gemiddelde leeftijd blijft met 18,6 de laatste jaren constant. De overgrote meerderheid (640) van de tienermoeders is dan ook 18 of 19 jaar op het moment van de bevalling. "Over een verklaring voor de aanhoudende daling kunnen we alleen maar speculeren", zegt Silke Brants, stafmedewerkster van Fara. "We hopen natuurlijk dat sensibilisering en preventie er voor iets tussen zitten, maar we zien ook een lichte daling in de geboortecijfers, dus dat zal ook wel meespelen."

Daarnaast kan ook niet worden uitgesloten dat steeds meer zwangere tieners beslissen om de zwangerschap te beëindigen. "Sinds 2011 worden namelijk geen abortuscijfers meer gepubliceerd", zegt Brants. "Tot dan zagen we wel dat die bij jongeren stabiel bleven, maar we weten dus niet zeker of daar sindsdien verandering in is gekomen." Hoewel het aantal tienermoeders de laatste jaren fors is afgenomen, blijven preventie van ongeplande zwangerschap en de ondersteuning van tienerouders noodzakelijk. "Tienerouders blijven kwetsbaar in onze maatschappij", luidt het. "Door het bespreekbaar maken van de kinderwens en het nuanceren van de 'roze wolk' van het ouderschap, helpen we jongeren keuzes maken in overeenstemming met hun waarden, normen en toekomstdromen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer