Direct naar artikelinhoud

Nederlandse winkeliers vrezen tabakstoerisme

Nu Nederland de accijnzen op sigaretten verhoogt, voorspellen winkeliers en de tabaksindustrie een golf van tabakstoerisme naar België. Hoog tijd voor ons land om de prijzen van sigaretten ook stevig op te trekken, vindt Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker. 'We exporteren onze kankers naar het buitenland.'

"Er is niemand ten zuiden van Utrecht die straks nog een pakje sigaretten of roltabak in Nederland koopt", zegt Willem Jan Roelofs van de Stichting Sigarettenindustrie in De Volkskrant. De accijns op sigaretten zal in Nederland vanaf 2013 met 35 cent stijgen, zo staat in het Lenteakkoord. Voor een pakje roltabak gaat het zelfs om 60 cent meer. Voor een pakje Marlboro met 19 sigaretten betaal je bij onze noorderburen vanaf volgend jaar dus 5,75 euro. Ter vergelijking: in België is dat momenteel 5 euro. Volgens Roelofs zullen Nederlanders binnenkort dan ook op grote schaal sigaretten in België komen hamsteren. Ook Britisch American Tabacco voorspelt een forse stijging van de illegale verkoop. Ewout Klok, van de Nederlandse belangenvereniging tankstations, is laaiend: "Tweederde van de inkomsten van tankshops komt van tabak. Als mensen over de grens tabak kopen, zullen ze daar ook tanken en andere dingen zoals snoep kopen."

Voor de Belgische dagbladwinkels en tankstations aan de grens mag de Nederlandse accijnsverhoging dan wel goed nieuws zijn, Luk Joossens van de Stichting tegen Kanker ziet alleen maar nadelen. "Door de tabaksprijzen in België zo laag te houden, exporteren we onze kankers gewoon naar de buurlanden", zegt de tabaksexpert. "Luxemburg niet meegerekend zijn we veruit de goedkoopste van de buurlanden. In Frankrijk betaal je zo'n 6,25 euro voor een pakje sigaretten, in Groot-Brittannië ongeveer acht euro. Wij blijven achter. Omdat de overheid bang is dat de verkoop te sterk zal dalen en er minder geld naar de staatskas zal vloeien. Al speelt ook de sterke tabakslobby een rol."

Inflatie

Bij het kabinet Financiën klinkt het dat er zopas nog een verhoging van tien eurocent is doorgevoerd. "En in het regeerakkoord is een tweede verhoging voorzien", zegt de woordvoerder van minister Steven Vanackere (CD&V). "Vanaf juli wordt de minimumprijs van een pakje sigaretten normaal gezien tien cent duurder, een pakje roltabak van vijftig gram zal twintig cent meer kosten. En daar komen nog bijzondere accijnzen bij. Voor sigaretten gaat het om een surplus van 0,13 procent."

Een kleine berekening toont aan dat een pakje Marlboro in België dan nog altijd meer dan 60 cent goedkoper zal zijn. Een pakje Lucky Strike zelfs meer dan 70 cent. Joossens: "Verhogingen van tien cent volstaan niet. Die prijsstijgingen zijn nog minder dan de inflatie. Als we het aantal rokers willen terugdringen en hen afschrikken, moeten sigaretten zeker tien procent duurder worden."