Direct naar artikelinhoud

Partijen bikkelen over VS-banenplan

Minneapolis l Er is een partijtje touwtrekken aan de gang tussen Democraten en Republikeinen over het grote banenplan van VS-president Obama. Dat toont nog maar eens aan hoe gespannen de relaties tussen beide partijen blijven.

De Democratische Senaatsleider Harry Reid uit Nevada zorgde eind vorige week voor controverse door een banenplan te kelderen dat luttele uren eerder aangekondigd was door de Democratische senator Max Baucus uit Montana en zijn Republikeinse collega Charles Grassley uit Iowa. Reid wil enkele hoofdpunten uit dat plan lichten en versneld door de Senaat loodsen, desnoods zonder Republikeinse steun. Dat veroorzaakte onvrede bij de Republikeinen. “Senator Reids aankondiging stuurt de boodschap dat hij partijpolitieke spelletjes wil spelen en de Republikeinen de schuld wil geven”, reageerde de woordvoerder van senator Grassley. De Republikein Orrin Hatch uit Utah toonde zich ontgoocheld omdat Reid “een oprecht compromis tussen de partijen” had laten vallen. Ook het Witte Huis had zich al achter het voorstel Baucus-Grassley geschaard. Even voor Reid het voorstel kelderde, had woordvoerder Robert Gibss gezegd dat de president hoopte dat “dit ontwerpcompromis tot een door beide partijen gesteunde wettekst zou leiden.”

Reid trok de stekker eruit omdat hij vond dat Baucus te veel toegevingen had gedaan aan de Republikeinen. Het plan van Grassley bevatte volgens hem onder andere te veel belastingverminderingen en werd sowieso slechts door een handvol Republikeinen gesteund. In plaats van het 85 miljard dollar kostende plan van Baucus en Grassley wil Reid nu een kleiner, meer gericht plan van 15 miljard snel goedgekeurd krijgen. Dat bevat onder andere een kwijtschelding van sociale zekerheidsbijdragen voor bedrijven die langdurig werklozen aannemen en meer geld voor openbare werken.Het banenplan is een essentieel onderdeel van president Obama’s agenda voor 2010. De Amerikaanse werkloosheid schommelt al maanden rond de 10 procent. Dat is een stuk hoger dan het plafond van 8 procent dat de president had voorspeld toen hij begin 2008 zijn economische herstelplan lanceerde.De hoge werkloosheid draagt in grote mate bij tot het ongenoegen bij de bevolking over Obama’s beleid. De controverse over het plan Baucus-Grassley toont aan hoe bijzonder moeilijk het voor beide partijen blijft om samen te werken. De kortsluiting zorgt er ook voor de gezondheidshervorming, de klimaatwet en topbenoemingen in de administratie geblokkeerd blijven.