Direct naar artikelinhoud

Ook N-VA wil Arco-spaarder uitbetalen

Na CD&V en sp.a wil nu ook N-VA een sluitende oplossing voor de gedupeerde Arco-spaarders. Dat zegt Europees lijsttrekker Johan Van Overtveldt. N-VA wil ook de indexering van de lonen behouden.

"Het is voor mij zeker dat de Arco-mensen niet in de kou gezet moeten worden", zei Johan Van Overtveldt (N-VA) in het VRT-programma De zevende dag. "We moeten de mensen hoe dan ook vergoeden. Wij willen niet dat 800.000 bedrogen Arco-mensen omwille van bedrog financiële schade moeten lijden."

De boodschap is duidelijk: na CD&V en sp.a wil ook N-VA een oplossing voor de Arco-spaarder. Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) pleitte vorige week al voor 'een plan B', voor het geval dat Europa of de Raad van State de Arco-waarborg juridisch onderuithalen. Sp.a schaarde zich meteen achter dat voorstel, en pleit eveneens om een oplossing voor de coöperanten in het volgende regeerakkoord te schrijven.

Nu dus ook N-VA, maar wel met een belangrijke kanttekening. Van Overtveldt: "We zullen erop toezien dat diegene die de schade veroorzaakt heeft, het ACW, eerst wordt aangesproken."

Zachtere koers

De voormalige hoofdredacteur van Trends liet ook verstaan dat de N-VA de index niet wil afschaffen als zijn partij in de regering komt. Wel zou er flink aan gesleuteld worden. "Wij behouden de index, maar dat kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld op het einde van het jaar kijken hoe de levensduurte is gestegen en dan de weddes aanpassen. Dat zorgt voor veel minder verrassingen", meent de econoom van N-VA.

De partij van Bart De Wever lijkt bewust voor een zachtere sociaal-economische koers te kiezen. Zo getuigt ook de uitspraak van Van Overtveldt over de toepassing van de Moesen-norm. De N-VA wil de nominale bevriezing van de overheidsuitgaven enkel toepassen op het federale niveau en dat slechts twee jaar lang.

In een reactie op de Arco-plannen van N-VA liet Geens verstaan dat hij de uitbetaling aan de spaarders, zo'n 1,5 miljard euro, budgetneutraal zou kunnen oplossen. "De spaarders worden al zes jaar aan het lijntje gehouden. Men kan erop rekenen dat ik het probleem zal oplossen, mocht het zich stellen."

Volgens Geens heeft de federale regering de crisis redelijk goed doorstaan, "tot spijt van wie het benijdt". "Het einde van de tunnel" is in zicht, denkt hij.