Direct naar artikelinhoud

De beenharde politieke logica van burgemeester Emir Kir

De kwestie was wellicht ook met zachte hand op te lossen. Maar in zo'n aanpak had Emir Kir (PS), burgervader van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, geen zin. 'Emir Kir is enkel bezig met de verkiezingen van 2014.'

Wie is Emir Kir? Toen De Morgen een jaar geleden een uitgebreid portret van hem borstelde, kwamen twee karaktereigenschappen bovendrijven. Kir, de zoon van een Turkse mijnwerker, bleek een bijzonder eigengereide man. Ook bleek hij begiftigd met een meer dan gemiddelde dosis ambitie.

Kir werd in die dagen door onze krant geportretteerd omdat hij het zonet tot burgemeester van Sint-Joost-ten-Node had geschopt, de eerste van niet-Europese afkomst in België. Dat niet iedereen hem die sjerp even hard gunde, was al snel duidelijk.

Geïrriteerde man

Zijn politieke opponenten brachten en brengen graag in herinnering dat hij ooit een petitie tekende waarin de Armeense genocide werd ontkend. Vanuit dezelfde hoek viel en valt te vernemen dat er twee verschillende Emir Kirs bestaan. Aan de Turkse pers zou Emir Kir soms heel andere dingen vertellen dan aan de Frans- of Nederlandstalige media.

Dat Kir razend ambitieus is, wordt ook met zoveel woorden gezegd binnen zijn eigen partij, de PS. Binnen die PS vertelt trouwens niet iedereen alleen maar aardige dingen over hem. Zo zijn er partijgenoten van Kir die - anoniem, dat spreekt vanzelf - vertellen dat het burgemeesterschap van Sint-Joost voor hem slechts een opstapje is naar meer. Emir Kir was jarenlang staatssecretaris in de Brusselse regering. Zijn ware ambitie zou daar liggen, en niet in Sint-Joost. Heimelijk zou zijn einddoel het minister-presidentschap van Brussel zijn.

Gezellige babbels met de pers zijn voor Kir blijkbaar niet de voornaamste weg om zijn politieke ambities waar te maken. Tijdens een korte persconferentie gisteren kregen de aanwezige journalisten vooral een geïrriteerde man voor zich. Antwoorden die er toe deden, kwamen er nauwelijks. Ook in een gesprek met Terzake bleef Kir op de vlakte. "Het is voor hun eigen goed", beweerde hij, omdat de krakers volgens hem nu begeleid kunnen worden naar een eigen huis en werk.

Een dag eerder had Kir, kort en cryptisch, verklaard wat hem in het dossier van het Gesùklooster precies bezielde. "Ik volg mijn eigen politieke logica."

Foute inschatting

Het is niet moeilijk te raden waar die logica precies in bestaat. "Emir Kir is enkel bezig met de verkiezingen van 2014", zo zegt een van zijn politieke opponenten. "Sint-Joost-ten-Node wordt vandaag niet bestuurd door een college van schepenen, maar door het campagneteam van Emir Kir."

Frederic Roekens, gemeenteraadslid voor Ecolo/Groen in Sint-Joost-ten-Node, zoekt een verklaring voor Kirs harde optreden eveneens in electorale berekening. "Het valt moeilijk te ontkennen dat het Gesùklooster een doorn in het oog was voor bepaalde omwonenden", zegt Roekens. "Een oplossing was nodig. Maar die oplossing had er ook kunnen komen door rond te tafel te gaan zitten. Door overleg. Helaas heeft de burgemeester voor een oplossing met de botte bijl gekozen. Waarom? Ik kan hier geen verklaring voor vinden, of het zou een er een electorale moeten zijn. Emir Kir heeft zich in de aanloop naar de volgende verkiezingen als een sterke, doortastende politicus willen profileren voor zijn kiezers. Dit alles allicht met de bedoeling om straks terug te keren als Brussels minister."

Roekens betwijfelt echter of Kir hier een juiste politieke inschatting heeft gemaakt. "Om te beginnen denk ik dat hij nooit had verwacht dat deze zaak zoveel media-aandacht zou krijgen. Een deel van zijn kiezers zal zijn optreden hier zeker waarderen. Maar er zijn er ongetwijfeld ook anderen. Vergeet ook niet dat Kir deel uitmaakt van de PS, een linkse partij waarvan de mensen verwachten dat ze opkomt voor de zwakkeren. Dat die partij Kir straks voor zijn optreden zal belonen met een ministerpost, lijkt me nu twijfelachtig."