Direct naar artikelinhoud

De wapens van Japan

De Rode Duivels zijn gewaarschuwd. Japan toonde tegen Nederland niet zomaar een hapklare brok te zijn. In de Cristal Arena vocht het met knap voetbal terug van een 0-2-achterstand en haalde het een verdiend gelijkspel.

Veertig minuten waren er zaterdagmiddag gevoetbald in de Cristal Arena toen we er nog enigszins andere gedachten op nahielden. 0-2 stond er toen al op het scorebord in het voordeel van Oranje. Japan verraste ons wel met het aangename, aanvallende voetbal dat het op mat legde, maar buiten twee mogelijkheden in de openingsminuten dwong de 'thuisploeg' moeilijk kansen af. In de buurt van het strafschopgebied stokte het al te vaak bij Japan.

Na de studieronde vond Oranje stilaan waar de tegenstand te pakken was. Defensief hadden de Samurai Blue hun zaakjes niet helemaal op orde. De offensieve vleugelbacks zorgden wel voor aanvallende impulsen, vooral de snelle Nagatomo liet zich positief opvallen, maar hun defensieve taken werden niet altijd overgenomen door iemand anders. Oranje zocht dan ook regelmatig de doorsteekbal op de insnijdende Lens of Robben.

Aangezien de Rode Duivels eveneens een 4-3-3 hanteren, moeten dinsdag ook daar mogelijkheden liggen. Het team van Zaccheroni denkt offensief, maar is soms te opportunistisch in de acties. Zo komen er zeker mogelijkheden in de omschakeling, waar Oranje het in Genk naliet van te profiteren.

Kort voor de rust was 0-2 dus de tussenstand. Een flater van Uchida, die te kort terugkopte op doelman Nishikawa - niet Standardgoalie Eiji Kawashima dus, die krijgt allicht morgen zijn kans tegen de Rode Duivels - en Rafael van der Vaart kon profiteren. Japan deed ondanks die achterstand wat het kon.

De aanvallers vingen de Nederlandse defensie hoog op waardoor de doelman Jasper Cillessen de lange bal moest hanteren. In de eerste helft lukte dat nog, nadien werd het een ander verhaal. De controle bleef in handen van Nederland en na goed 38 minuten zorgde een flits van Van der Vaart en Robben voor de 0-2.

Van der Vaart kreeg de bal op de borst en verlegde in één tijd het spel naar Robben. Die scoorde met zijn typische actie: vanop rechts naar binnen snijden, twee man uitkappen en met links in de verste hoek knallen. De gedachte aan een afstraffing sluimerde even door ons hoofd. Telkens Oranje op het gaspedaal ging staan, leek er voor Japan geen ontkomen aan, maar de versnelling werd nadien niet meer gevonden bij Nederland.

Lopende mensen

Japan bleef vechten voor wat het waard was. Lopen, het blijkt een van de sleutelwoorden bij Japan, dat had ook Louis van Gaal gezien. Ook na die dubbele achterstand werd niet van de originele plannen en de 4-2-3-1-opstelling afgestapt. De Aziatische kampioen bleef Oranje boven de middenlijn onder druk zetten en dat loonde net voor de pauze. Na een balrecuperatie draaide Hasebe goed weg van zijn man en bediende Osako, die koelbloedig afwerkte.

Alles was nog mogelijk in de tweede periode en de Japanse bondscoach gooide er Shinji Kagawa in. De ploegmaat van Marouane Fellaini bij Manchester United gaf de Japanse elf net dat tikkeltje extra. Nederland had het moeilijk de lopende mensen op het middenveld op te vangen.

"Op een bepaald moment kwamen ze van overal", verklaarde Rafael van der Vaart achteraf. Vinnig, snel en ze blijven maar lopen. Inhoud hebben die Japanners wel. Lengte, daar wilden ze echter wel wat meer van. Nog iets wat morgen in het voordeel van de Duivels moet spelen. In de duels moet België de Japanners makkelijk weg kunnen zetten. Tegelijk kunnen de vinnigheid en vista van Kagawa en Keisuke Honda een defensie wel grondig in de problemen brengen.

In de tweede periode speculeerde Oranje al te vaak op de lange bal. Het wegvallen van Nigel de Jong als breekijzer was een sleutelmoment, maar als Nederland twee helften lang een prestatie had neergezet zoals in de eerste 45 minuten, dan was er allicht geen vuiltje aan de lucht in het Oranjekamp. "We gaven het helemaal weg", wist Arjen Robben achteraf te vertellen. De Rode Duivels zijn alvast gewaarschuwd.