Direct naar artikelinhoud

Blinde molrat resistent tegen kankerverwekkende stoffen

BIOLOGIE - Chemische stoffen die tumoren veroorzaken bij de meeste andere zoogdieren hebben geen vat op de blinde molrat. Dezelfde mechanismen die het beestje beschermen tegen zuurstofgebrek en ouderdom zorgen ervoor dat het kankerverwekkende stoffen fluitend weerstaat. Bij een experiment van de universiteit van Illinois ontwikkelde slechts één van de twintig blinde molratten een tumor. Twaalf muizen en zes ratten die ook werden blootgesteld aan twee kankerverwekkende stoffen kregen wel kanker. Hoe het komt dat de blinde molrat zo weerbaar is, wordt nog onderzocht.

Dunste glasplaat ooit ontwikkeld

FYSICA - Amper één molecule of twee atomen dik, zo dun is het laagje glas dat wetenschappers per toeval hebben ontwikkeld. David Muller, professor toegepaste fysica aan de Cornell University, en zijn team haalden de stunt uit toen ze grafeen maakten, koolstof waarbij de atomen zich als kippengaas geschikt hebben. Op het laagje grafeen zat een andere laag die bestond uit zuurstof en silicium, dezelfde elementen die samen glas vormen. Als de onderzoekers hun extreem dunne glasplaat onder de elektronenmicroscoop leggen, kunnen ze de zuurstof- en siliciumatomen onderscheiden. "Het is de eerste keer dat iemand ziet hoe de atomen in glas geschikt liggen", zegt Muller trots.

Europese steden aantrekkelijk voor invasieve exoten

BIOLOGIE - Stedelijke gebieden lopen een groot risico om overrompeld te worden door uitheemse planten en dieren, waarschuwen experts. Door meer vormen van transport liggen de Europese steden open voor exoten die geen natuurlijke vijanden hebben. Zij kunnen zich snel verspreiden en verdrukken de inheemse fauna en flora. "Deze uitheemse soorten vormen een grote bedreiging voor de biodiversiteit", zegt Chantal van Ham van de International Union for Conservation of Nature. "Vaak komen ze via de handel in exotische planten in nieuwe gebieden terecht of reizen ze mee met vliegtuigen en schepen."

Vroege praters drinken ook sneller alcohol

PSYCHOLOGIE - Kinderen die al vroeg leren spreken, zijn meer geneigd om als tiener alcohol te drinken. Dat besluiten onderzoekers van de universiteit van Helsinki na een studie bij 5.457 gezinnen met tweelingen. De helft van de tweeling die het eerst begint te spreken en het meest expressief is, grijpt ook sneller naar alcohol. Ze raken ook meer onder invloed. "Die vinding is verrassend, want eerder onderzoek toonde aan dat zwakke cognitieve vaardigheden in de tienerjaren later alcoholmisbruik aankondigen", zegt onderzoeker Antti Latvala. Hij benadrukt dat niet aangetoond kan worden dat taalvaardigheid het drinkgedrag veroorzaakt. Wel is het zo dat een kind dat veel communiceert, dikwijls meer vrienden heeft, waardoor de kans groter is dat hij uitgenodigd wordt op feestjes.