Direct naar artikelinhoud

Evi Van Acker gaat door tot Rio 2016

Een bezinningsperiode en haar studies voor bio-ingenieur hebben Evi Van Acker na de Olympische Spelen van Londen deugd gedaan. De twijfels om al dan niet door te gaan tot Rio 2016 zijn weg. 'Het kan nog beter dan brons', zo kondigt Van Acker haar nieuwe olympische campagne aan.

We troffen een bijzonder goedlachse Van Acker gisteren, zoals we haar kennen. In Gent maakte ze een einde aan alle speculaties over haar toekomst. Die speculaties waren er sinds vorige zomer, na de Olympische Spelen in Londen.

Met een bronzen medaille na een straffe inhaalrace zorgde Van Acker toen voor een van de weinige Belgische hoogtepunten, al bleef het gevoel knagen dat er met een goeie start meer had ingezeten. Na London wilde ze zichzelf tijd geven om dan naar haar gevoel te luisteren en te beslissen of voortdoen tot de Spelen in Brazilië, Rio 2016, met alle opofferingen van dien, een goed idee is.

Ja dus. "Ik heb absoluut zin in Rio", zegt Van Acker. "Ik wilde de beslissing niet overhaast nemen, maar Wil (van Bladel, haar trainer, BF) en ik voelden dat we er nog één keer voor willen gaan. Ik kan nog groeien. Er ontbreken nog een aantal dingen op mijn palmares, zoals een wereldtitel. En ik kan beter dan olympisch brons. Maar het is niet alleen de uitdaging voor goud. Ik doe voort omdat ik zeilen nog altijd leuk vind: een mooie sport en een mooi leven."

De motivatie is dus nog intact, al geeft Van Acker toe dat ze nagedacht heeft over hoe het zou zijn als ze zou stoppen. "Mensen zegden me ook: 'Waarom stop je niet? Brons is mooi - dan stop je op je hoogtepunt'. Maar zij begrijpen niet wat het is om topsporter te zijn. Ik denk dat ik van bij het begin wist dat ik voort zou doen. De 'ja' had altijd de bovenhand op een 'nee'."

De voorbije maanden heeft Van Acker haar zinnen kunnen verzetten, wat nodig was na de mentaal en fysiek slopende Spelen. Ze ging op vakantie, studeerde en legde examens af voor haar master bio-ingenieur en kocht een appartement in Gent. Ook daar verzette ze bergen werk.

"Het is een oud appartement dat we helemaal moeten opknappen, net buiten het centrum van Gent. Anders is dat niet te betalen. Ik was slecht in klussen, maar ik heb al veel geleerd. De eerste regel is natuurlijk: zoek een man die het wel kan. Maar ik heb onlangs de muren geschilderd. Misschien niet perfect maar ik heb het wel zelf gedaan."

Nachtleven

Ook haar examens als bio-ingenieur hebben veel moeite gekost. "Naar het einde toe wogen de examens zwaar. Ik studeer tot ik de cursus helemaal ken, zelfs al moet ik mijn slaap er voor laten." Ook perfectionistisch op de universiteit dus, maar het loonde. Van Acker somt trots haar punten op: "14, 15, tweemaal 16 en 17."

Door haar studies besefte ze dat zeilen toch wel een mooi leven is. "Alles is beter dan studeren. Na een dag studeren voelde ik me belabberd, meer dan na acht uur trainen. Mijn armen en rug deden pijn van een hele dag op die stoel, gewoon een marteling. Maar ik heb ook altijd graag gestudeerd. Dit jaar heb ik nog een semester te gaan, en volgend jaar de thesis - dan ben ik afgestudeerd en heb ik later nog alle mogelijkheden."

En ja, bij een studentenleven hoort feesten, en ook daar heeft Van Acker eens van geproefd. "Vorige week heb ik voor het eerst in een paar maanden het nachtleven in Gent verkend. Ik vond het niet zo leuk, iedereen herkende me. Maar ik ben dan ook verkozen tot 'strafste Gentenaar', misschien heeft dat er iets mee te maken."

Verkenning

Al kan Van Acker haar status als olympische medaillewinnares wel relativeren. "Sommige mensen zeggen: 'Dat verandert je leven'. Ik vind dat niet waar, of heb daar toch niets van gemerkt. Ik doe de dingen die normale mensen doen en voel me dezelfde persoon."

Maar Van Acker heeft de voorbije maanden nieuwe energie getankt en zal zich nu langzaam weer op haar sport focussen. Het EK Laser Radial eind augustus in Dublin is de eerste grote afspraak in 2013. Ook zal ze allicht dit jaar al eens afreizen naar Rio om de olympische baai te verkennen.

Het besluit dat Rio 2016 haar laatste zeilwedstrijd zal zijn, staat wel al vast. "Het is sowieso mijn laatste campagne. In Rio zal ik dertig jaar oud zijn, dat is het einde van mijn beste periode. Daarna is het tijd voor iets anders. Ik zie mijn vrienden en vriendinnen nu al kinderen krijgen, zo ver is het bij mij nog niet. Maar na Rio wil ik ook een kindje."