Direct naar artikelinhoud

'Lijstvorming Groen heeft mij genekt'

'Waarom wil ik dit gevecht nog aangaan?' Ze zegt het zelf: Freya Piryns (Groen) raasde vroeger als een wervelwind door de Wetstraat. Nu niet meer. De Antwerpse zat al een tijdje op de schopstoel bij Groen. 'Ja, ik heb nog veel drive. Maar ik ben tegen een muur gelopen, dat komt hard aan.'

Zeven december, Kruidtuinlaan, Brussel. In de Passage 44 komen de leden van Groen samen om de verkiesbare kandidaten aan te duiden voor de verkiezingen. Een zwarte dag voor Freya Piryns (37). Na een lange discussie krijgt niet zij, maar wel oud-burgemeester van Mortsel Ingrid Pira de tweede plaats op de Antwerpse Groenlijst. Piryns verhuist naar de lijstduwersplaats van waarop ze, ondanks haar 4.133 voorkeurstemmen, niet verkozen raakt.

Na de verkiezingen kwam Piryns in beeld om gecoöpteerd te worden voor de Senaat, voorzitter Wouter Van Besien stuurde daar ook op aan. Een nacht heeft ze daar ook van wakker gelegen. Maar voor de zon opkwam, stond haar besluit vast: een troostprijs hoefde ze niet. "Ik heb dat redelijk plots besloten", zegt ze. Toen Van Besien begin deze week aan een tafeltje tegenover haar zat, probeerde hij haar niet meer om te praten. "Haar besluit stond vast, ik voelde meteen aan dat het geen zin had", zegt Van Besien.

Piryns heeft altijd gepleit voor de afschaffing van de Senaat. Terugkeren naar een orgaan dat ze altijd heeft bestreden, ziet ze niet zitten. Ook wel omdat ze niet de enige kandidate was binnen de partij. "Op een bepaald moment dacht ik: waarom wil ik dit gevecht nog aangaan? Ik ben toen tot het besef gekomen dat ik niet naar de Senaat wil", zegt Piryns.

Een van de beslissende factoren was een tweet van politoloog Dave Sinardet op maandag, waarin hij de Senaat vergeleek met een mortuarium. Een wake-upcall. "Ik ga gelukkig niet dood."

Vete aan de basis

Vrijwillig kun je het vertrek van Piryns nochtans niet noemen. "Eigenlijk was ik mijn nationaal mandaat in december al kwijt. De lijstvorming heeft mij genekt", zegt Piryns onomwonden. Haar teleurstelling heeft ze nooit weggestoken, maar over de oorzaak heeft ze nooit een woord gerept.

Binnen de partij valt te horen dat een vete tussen Piryns en enkele leden uit pollcongres mee aan de basis zouden liggen. Piryns: "Of ik het slachtoffer ben van een afrekening? Wel door sommige partijleden."

Van Besien ontkent dat er sprake is van een vereffening. De leden hebben gestemd, klinkt het, en die keuze kan hij alleen respecteren. Al geeft de voorzitter ook toe dat hij de zaken liever anders had zien verlopen. "Soms kun je de dingen niet altijd controleren vanuit de partijtop. Freya heeft geen goede plaats gekregen, dat weten we allemaal."

Van Besien sluit een terugkeer van de Antwerpse naar de nationale politiek niet uit. Iets waar Piryns nog niet aan wil denken. Ze werpt zich nu voluit in de Antwerpse politiek.