Direct naar artikelinhoud

Angelina Jolie

kruipt in de huid van Mariane Pearl

'Ik had

vreselijke

gedachten,

elke dag'

De Morgen publiceerde deze zomer uittreksels uit het beklijvende boek. Nu komt de film eraan, met Ange-lina Jolie in de rol van Mariane Pearl, die haar man vijf jaar geleden zag ontvoerd en vermoord worden door Pakistaanse terroristen. Na frivole rollen zoals Lara Croft is Angelina Jolie met 'The Good Shepherd' en 'A Mighty Heart' aan een carrièrewending bezig. Over de echte Mariane Pearl: 'Ik vind haar ongelooflijk sterk. Niet alleen omdat ze in staat was om verder te gaan met het leven, maar vooral omdat ze erover kan praten zonder haat.'

Door Anna Stewart / Famous

Als ik de hoop verlies, geef ik de moordenaars van mijn man net wat ze willen." Dat is de overtuiging van journaliste Mariane Pearl, die in 2002 van haar man Daniel Pearl -- ook een journalist -- beroofd werd door Pakistaanse terroristen. Mariane was toen vijf maanden zwanger. Later schreef ze haar ervaringen neer, en die memoires zijn nu verfilmd. Met in de hoofdrol Angelina Jolie, die vlak voor de opnames zelf net was bevallen. Mariane Pearl had zelf om Jolie gevraagd; de twee kenden elkaar al van tevoren en voelen een verbintenis door hun werk in ontwikkelingslanden. Terwijl haar echtgenoot Brad Pitt in Cannes interviews gaf voor de release van Ocean's Thirteen, sprak Jolie met de pers over A Mighty Heart.

Van alle films die je gedaan hebt, ligt A Mighty Heart je het nauwst aan het hart? Zie je gelijkenissen tussen jezelf en Mariane Pearl?

"Ik veronderstel van wel, ja. Maar ik voel me zeker niet Mariane Pearl. We hebben wel wat gemeen, en ik ga akkoord met een aantal van haar standpunten, maar ik weet niet of ik in haar situatie zo sterk en gracieus zou kunnen blijven. Ik zie mijn rol niet als een persoonlijke boodschap, maar ik was wel gelukkig dat ik deel mocht uitmaken van de film, en dat ik zo'n geweldige vrouw mocht spelen. Ik steun haar. Ik geloof dat haar stem heel erg nodig is vandaag. En ik geloof ook dat haar echtgenoot Danny een fantastisch iemand was.

Het idee alleen al dat zoiets je overkomt. Je eigen echtgenoot. Ik weet niet of ik in staat zou zijn om enkele dagen later al een interview te geven. Ik heb wel wat geleerd van haar. Ik vind haar ongelooflijk sterk. Niet alleen omdat ze in staat was om verder te gaan met het leven, maar vooral omdat ze erover kan praten zonder haat. Op een of andere manier gelooft ze dat haat ons nergens brengt. We moeten ons focussen op andere oplossingen. Ik denk dat ik zó kwaad zou zijn, zo ontzettend kwaad dat ik voor een hele tijd niet zou kunnen functioneren."

Ben je zelf soms bang dat er iets met je kinderen zou gebeuren, omdat jullie zoveel persaandacht trekken?

"Ik maak me evenveel zorgen als iemand die niet in de schijnwerpers staat. Het kan iedereen overkomen. Elke ouder heeft die angst. Zul je als een leeuwin je kinderen beschermen? Of ik voor hen een moord zou begaan? Natuurlijk. Zou elke moeder dat niet doen? Onze kinderen zijn sowieso extra beschermd. Uit noodzaak. Ik denk dat ik daar niet meer mee bezig ben dan gelijk welk andere moeder. We zijn wel voorzichtig met wie we in de buurt van onze kinderen laten."

Tijdens de voorbereidingen van A Mighty Heart was ik zwanger. Ik was zes maanden zwanger en ik nam in Afrika een script door. Maar tegen de tijd dat we begonnen te filmen, had ik de borstvoeding al achter de rug. Nu en dan waren er moeilijke momenten om deze film te doen, maar die betekenen niets in vergelijking met wat deze mensen moesten doorstaan."

Moest je diep in jezelf graven voor deze rol ?

"Ja, het was moeilijk. Sommige gedachten zie je niet graag komen. Tijdens een groot deel van de shootings had ik die vreselijke gedachten elke dag. Het was een zware tijd. In de meeste films kan je als acteur bij een harde scène gewoon aan een moeilijk moment uit je eigen leven denken, maar in deze film was dat helemaal anders. Omdat het om een echte mens ging die zijn leven verloor en een weduwe achterliet. Het vergde niet veel moeite om overstuur te raken. Toen we Dan Futterman zagen als Danny, herinnerden we ons allemaal meteen die vreselijke foto's. Iedereen zat zich dan in stilte af te vragen, 'Hoe zou ze zich gevoeld hebben?'"

Hoe verliep je ontmoeting met Mariane Pearl?

"We ontmoetten elkaar voor het eerst op een speeldag voor onze kinderen. Dus we kenden elkaar als moeders. Toen de opnames dichterbij kwamen, werd het moeilijker. We waren vrienden geworden en het leek nogal gek om deze film nu te gaan maken. Onderweg bleef ik haar beloven dat we de film niet zouden draaien als niet alles goed zat. Als we niet de juiste regisseur zouden vinden die het levensecht kon maken. Eigenlijk dacht ik tot op de laatste minuut dat we er niet mee zouden doorgaan. Maar los van de film ben ik goed bevriend met haar geworden. Onze kinderen zijn op dit moment zelfs met elkaar aan het spelen. Mijn vriendschap met haar is een van de meest fantastische dingen die ooit voor mij uit een film zijn gegroeid. Dat maakte de rol misschien nog moeilijker. Ik kan nog altijd haar accent niet spreken wanneer zij erbij is. We lachen daarom. Nadat ze me het voor het eerst had zien proberen, liet ze dagenlang niets van haar horen. Toen ze uiteindelijk toch contact opnam, was ik ontzettend opgelucht."

Je kende Mariane Pearl dus al van voor de film. Hoe kwam dat?

"Ze had me jaren geleden al gecontacteerd. Omdat ik een alleenstaande moeder was, en zij ook. En omdat ze boeddhistisch is, en ik mijn zoon lesgeef over het boeddhisme. We reizen ook alletwee naar overal ter wereld. Twee weken voor 11 september bezocht ik in Pakistan enkele vluchtelingen, en ook zij werkt regelmatig met vluchtelingen en migranten. We hadden dus wel wat gemeen. Dus hebben we eens afgesproken voor een speeldag met onze kinderen. En toen kwam de film. Die gaf ons meteen een excuus om elkaar nog beter te leren kennen. Adam en Shiloh schelen amper twee dagen. Vandaag zijn we ook bezig met dezelfde dingen: kunnen we hier ergens ballonnen en cakejes krijgen? Waar vinden we Spidermanspullen? We plannen een klein feestje."

Heb je nog veel vrienden zoals haar? Of laat je weinig mensen zo dichtbij komen?

"Uhm. Ik heb de laatste jaren veel vrienden gemaakt, maar ik reis wel veel met mijn familie, dus ik heb het altijd druk. Ik heb ook wel enkele vriendinnen leren kennen tijdens mijn ontwikkelingswerk, en met hen spreek ik dan in het buitenland af. Maar Mariane is waarschijnlijk toch de beste vriendin die ik heb."

Recent liet je in een interview vallen dat je niemand honderd procent vertrouwt. Is dat waar?

"Het is opvallend wat mensen allemaal kunnen afleiden uit uitspraken. Het is geen statement dat ik kwaad zou zijn of zo. Ik wil daar gewoon mee zeggen dat zelfs mensen van wie je houdt, verkeerde beslissingen kunnen nemen. Het is niet zo dat ik iedereen wantrouw. Maar ik loop ook niet te koop met vertrouwen en openheid."

Sta je er ooit bij stil dat je buitengewoon good looking bent?

"Uhm. Deze ochtend zit ik eigenlijk met een kater."

Had je ooit het gevoel dat je schoonheid eerder een nadeel is om interessante rollen te krijgen?

"Ik heb nooit te klagen gehad. Aan het begin van mijn carrière mocht ik meespelen in films zoals Girl Interrupted of Gia. Ik ben altijd gunstig bedeeld geweest met goede rollen. Maar om terug te komen op je vraag, het antwoord is nee. Anderzijds: op politiek en humanitair niveau heeft een actrice het niet altijd makkelijk. Ik ben me daar zeer bewust van. Ik ga me niet verontschuldigen omdat ik een actrice ben. Ik moet daar gewoon voorbij werken."

Binnenkort krijgen we je te zien in de film Wanted van de Russische regisseur Bekmambetov.

"Ik heb Nightwatch gezien, en die film was zo creatief uitgevoerd. En later heb ik Bekmambetov ontmoet, en hij bleek een van vriendelijkste en interessantste mensen ter wereld. Dat was reden genoeg om met hem samen te werken. Hij heeft ook gevoel voor humor. Het is een plezier om met hem samen te werken. Ik speel een moordenaar. Het idee achter de film is: als je wist dat Hitler eraan kwam en je kreeg de kans om hem neer te halen, wat zou je dan doen?"

Goede vraag.

"Ik zou hem absoluut uitschakelen."

Je had plannen om een dorpje in Cambodja om te vormen tot een UN Millennium Village. Hoever staat het met die plannen?

"We gaan vooruit. Zo'n Village telt ongeveer vijfduizend dorpsbewoners. De middelbare school is bijna af. Het gaat verder dan hier en daar een waterput toevoegen, het is een allesomvattend project. Als er een basisschool is, moet er ook een middelbare school zijn. Er moet een evenwicht zijn."

Wanneer zal het klaar zijn?

"Het is nu al officieel een Millennium Village. Maar wanneer we echt zullen beantwoorden aan alle criteria, dat weet ik niet. Misschien binnen een jaar. Er komen altijd extra dingen bij die moeten worden gefikst."

Hoe selecteer je je projecten?

"Ik denk niet: 'Waar zal ik eens mijn geld in steken?' Meestal kom ik toevallig in een bepaalde situatie terecht, en besef ik dat die streek in nood zit. En ik zorg ervoor dat ik achteraf altijd check dat beloofde hulp ook effectief ter plaatste is geraakt. Ik heb ook specifieke projecten in de landen waar onze kinderen vandaan komen."

Wanneer denk je te stoppen met de uitbreiding van je gezin?

"Als het er meer dan twintig worden, dan zou ik een pleeghuis oprichten, een SOS Village. Dat is nu al het plan, trouwens. We hebben een hospitaalprogramma in Cambodja dat heel wat kinderen opvangt. Ik weet niet hoeveel kinderen in het huis zullen leven, we zien wel onderweg hoe de balans evolueert. Met onze kinderen nu zit het goed. We hebben nog genoeg tijd voor elk van hen, zodat ze zich allemaal speciaal voelen. En als we voelen dat er nog ruimte is voor een ander kind, dan zullen we dat ook zoeken."

Reizen er nanny's met jullie mee?

"Soms reizen we alleen met onze kinderen. Maar hier hebben we wel iemand nodig, want Brad en ik zijn allebei aan het werk."

Je praatte daarnet over boeddhisme. Die godsdienst draait rond emoties en het controleren daarvan. Is dat iets dat jou ook bezighoudt?

"Ik weet het niet. Niet meer dan iemand anders, denk ik. Ik ben acteur van beroep. Ik moet voortdurend mijn gevoelens analyseren. Maar ik ben geen irrationeel-emotioneel persoon. Ik heb dit jaar wel grote emotionele gebeurtenissen meegemaakt, dus voel ik me nu misschien meer emotioneel dan anders. Mijn moeder is overleden. Dat was een zeer emotionele, moeilijke tijd. Ik ben droevig maar tegelijkertijd ook blij voor haar, want ze had heel veel pijn. Zo werkt mijn geest, op zoek naar betekenis."

Geloof je in het hiernamaals?

"Ik wil daar niet in geloven. Maar ik weet het eigenlijk niet. Ik geloof niet dat er zoiets als een hemel bestaat. Misschien kan je wel de aanwezigheid van een overleden persoon voelen. Je ziet het bij Mariane en Adam: hij leeft ergens in hen. Ik zie het ook bij mijn eigen kinderen, ik kan mijn moeder horen en ik lijk als vrouw ook heel sterk op haar. We blijven bestaan in wie we achterlaten."

Hoe ervaar jij de celebrity mania? Sommige mensen zijn geobsedeerd door jou, door je gewicht, door je kleren, etcetera.

"Ik ben niet de enige die dat meemaakt. Er heerst een celebrityklimaat. Er komen steeds meer tabloidmagazines bij, en die moeten worden gevuld, omdat ze natuurlijk moeten verkopen. En als er niet genoeg nieuws binnenkomt, moeten ze soms verhalen verzinnen. Ik let daar niet op. Ik ben me niet bewust van die verhalen, tenzij iemand me erop wijst. Ik sta er niet bij stil. Al zou ik soms wel willen dat journalisten ergens dieper op ingaan. Schrijf niet eenvoudigweg 'Zij is dun'. Als je net een baby hebt gekregen en borstvoeding hebt gegeven, dan heeft dat blijkbaar een effect op je lichaam. En als je moeder sterft, en dat maakt je enorm verdrietig, dan verandert je lichaam ook. Misschien zit die persoon wel in een sector waar ze niet wil inzitten. Misschien maakt ze wel een moeilijke periode door. Er zit een interessanter verhaal aan mij dan enkel een vette titel."

Hoe reageer je dan als mensen zeggen dat je veel te smal bent?

"Maar dat ben ik niet. Luister, ik vind het wel goed als mensen erop wijzen dat te dun niet gezond is. Maar ik hou er niet van als mensen doen alsof ze om mij bezorgd zijn, terwijl ze me eigenlijk willen kapotmaken."

Deze film gaat ook over een grote liefde. Kon je een link leggen met je eigen relatie?

"Oh, tuurlijk. Veel mensen zullen zich hierin vinden. Mariane en Danny hadden een prachtige relatie, niet alleen omdat ze vrienden waren, maar omdat ze samen een doel deelden. Ze geloofden in eenzelfde plan voor de wereld, en voor de toekomst. Ze leerde me dat dat het allerbelangrijkste is. En als je dat niet met je partner kan delen, dan ontbreekt er iets. Want als je niet op weg bent in dezelfde richting, als je je familie niet op een gelijkaardige manier wil vormen, dan valt de hele puzzel toch uit elkaar." n

INFO A Mighty Heart gaat deze week in première.

Ik geloof dat de stem van Mariane heel erg nodig is vandaag

Ik loop niet te koop met vertrouwen en openheid

Ik ga mezelf niet verontschuldigen omdat ik actrice ben

Er zit een interessanter verhaal aan mij dan enkel de kop 'Ze is te dun'