Direct naar artikelinhoud

'Uitgeholde versie' migrantenstemrecht zet kwaad bloed

Het Minderhedenforum is blij met de goedkeuring van het gemeentelijk migrantenstemrecht, maar zeker niet euforisch. "Daarvoor is het gestemde voorstel een te felle afzwakking van wat wij eigenlijk willen: een actief en passief stemrecht op alle politieke niveaus", zegt coördinator Naima Charkaoui. De Federatie voor Marokkaanse verenigingen en Objectief zijn scherper in hun kritiek. Voor hen maken de MR-amendementen van het wetsvoorstel een lege doos. "Zo'n uitgeholde versie hebben we liever niet", stelt Objectief.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke

Ondanks zijn uiteindelijke doelstelling heeft het Minderhedenforum geen plannen om in de nabije toekomst een strijdpunt te maken van het stemrecht op nationaal en regionaal niveau. Volgens Charkaoui is het politieke momentum daarvoor niet aangebroken. "We hebben gezien hoeveel commotie er al was over het gemeentelijk stemrecht. Er waren zelfs niet genoeg voorstanders om allochtonen ook actief kiesrecht te geven. Dat betekent dat niet-EU-burgers die hier al vijf jaar wonen vanaf 2006 wel kunnen kiezen wie hen vertegenwoordigt maar niet persoonlijk kunnen deelnemen aan het beleid.

Het grootste probleem blijft voor de minderhedenorganisaties het amendement van de MR dat stelt dat niet-EU-Belgen pas kunnen stemmen als ze een verklaring ondertekenen over de Belgische grondwet en de Rechten van de mens. In de senaatscommissie was Ecolo de enige partij die daar echt bezwaren bij maakte. "Ik vind die verklaring een goed idee", stelde Isabelle Durant, die daarin later gesteund werd door het cdH. "Maar dan wel voor alle stemgerechtigden, ook de Belgen en de EU-burgers." Charkaoui kan zich daarin vinden. "Het maakt niet uit of die ondertekening een vereiste wordt of niet, maar er mag in geen geval een verschil zijn tussen niet-EU-burgers en de andere stemgerechtigden. Je kunt toch moeilijk in een wet die bedoeld is om discriminatie weg te werken een discriminerend artikel opnemen."

De koepel van etnisch-culturele minderheden is daarom ontgoocheld dat de voorstanders van PS en SP.A geen bezwaren hebben gemaakt bij het amendement van de MR. "We hopen dat er tijdens de plenaire zittingen nog een wijziging komt, maar het is wellicht iets te optimistisch om te denken dat de socialisten dan wel hun pragmatisme zullen verlaten. Maar zelfs als ze ook daar blijven instemmen met het MR-amendement kan de Raad van State nog altijd advies geven dat de bepaling tegenstrijdig is met de wet."

Voordat de Raad van State zich kan uitspreken over een wetsvoorstel moet het parlement daar eerst om vragen. Momenteel overweegt de VLD die optie nog, al valt het te betwijfelen dat ze bij haar aanvraag ook om een advies zal vragen over het bewuste MR-amendement. De Vlaamse liberalen toonden zich dinsdag bij de artikelsgewijze stemming immers voorstander van de voorwaarde.

'Wet die discriminatie opheft, is zelf discrimerend'