Direct naar artikelinhoud

Antwerpse modestudenten kapen prijzen in Triëste

In het Italiaanse Triëste streden dit weekend 22 kandidaten om de hoofdprijs van de modewedstrijd ITS: 20.000 euro. Onder hen zes studenten van de Antwerpse Modeacademie en La Cambre in Brussel. Liefst vier van de vijf modeprijzen gingen naar de door Antwerpen geadopteerde Belgen.

Door Kim De Craene

TRIESTE l De Oostenrijkse Rani Bageria studeerde vorige maand met glans af aan de Academie. 'Ik ben een beetje zenuwachtig. Niet voor de wedstrijd maar omdat ik geen visitekaartjes en cv bij me heb.'

"Een medewerkster van Roberto Cavalli had interesse in mijn werk, maar ik kon haar niets meegeven", verklaart Bageria. "Hoewel ik niet echt op zoek ben naar een job in Italië. Ik woon graag in Antwerpen, ik wil er blijven. Het is een kleine stad met een kleine modescene en als je er een tijdje inzit, vergeet je wel eens dat er nog andere interessante plekken zijn. Het is fijn om te zien dat hier ook zoveel energie hangt.

"Meedoen aan de wedstrijd is goed om kennis te maken met de professionele wereld en om contacten te leggen. Er is geen concurrentie onder de kandidaten, je voelt dat de wedstrijd met veel liefde gemaakt is. Ons schema is druk, maar er is genoeg tijd om elkaar te leren kennen. Vergelijken doen we niet, we kijken wel wat de anderen doen. Winnen is niet belangrijk, ik ben al blij om hier te zijn. Het is een beetje vakantie", zegt de Oostenrijkse, die uiteindelijk niet in de prijzen viel.

Ook Taro Horiuchi, de primus van de Academie, is helemaal relaxed. "Veel hoop op de prijs heb ik niet, want ik vrees dat mijn presentatie gaat mislukken. Mijn kleren zijn gemaakt voor fijne mannen. Maar de Italiaanse modellen die de organisatie geboekt heeft, zijn grote macho's. De knopen van mijn hemden kunnen niet eens dicht, hun lichamen zijn te breed en te gespierd. Ach, we zien wel. Voor de eerste keer in mijn vierjarige modecarrière ben ik niet in paniek. Ik geniet volop van de zon en zee." De Japanner sleepte uiteindelijk de Diesel Award in de wacht.

Die zon en zee zijn de reden waarom organisatrice Barbara Franchin de wedstrijd organiseert in Triëste, haar geboortestad. "Het is ondenkbaar om deze wedstrijd in Milaan te doen. Daar is het te druk en zou er te veel afleiding zijn. Het is fijn om de gasten de stad te laten ontdekken en hen tot rust te laten komen."

Niet alleen de setting draagt bij tot het succes van de wedstrijd, ook het enthousiasme van Franchin en haar team werken aanstekelijk. "Het verschil met andere wedstrijden is dat we alles met liefde doen, zelfs op deze zesde editie nog. We dragen zorg voor de kandidaten, ook na de wedstrijd. We zoeken een job voor hen, brengen hen in contact met grote ontwerpers.

"Jaarlijks krijgen we zo'n 1.000 dossiers toegestuurd, waaruit we er 150 selecteren. De inzendingen komen van over de hele wereld. Elk jaar in maart reis ik de wereld rond, op zoek naar geschikte kandidaten. Vaste waarden zijn de Belgische en Britse scholen, maar we gaan ook naar IJsland, Zwitserland, Brazilië, India, Japan en Cuba. Het is een internationale mix."

Die mengelmoes vindt de Griekse ontwerpster en jurylid Sophia Kokosalaki uniek aan de wedstrijd. "Ik heb al in een paar jury's gezeten, maar daar zag ik telkens slechts één mentaliteit. Hier heb je zoveel diversiteit. Je ontmoet een ontwerper uit Thailand, ontdekt hoe een Australiër ontwerpt. Ik wou dat de wedstrijd al bestond toen ik net afgestudeerd was. Toen ik de school verliet, wist ik niets en kende ik niemand. Ik kwam van Griekenland en moest in Londen werk zoeken. Maar met veel geluk, positief denken en geduld kom je een heel eind.

"Het wordt moeilijk kiezen. Ik hoop maar dat de niet-winnaars niet denken dat ze waardeloos zijn en stoppen met mode. Want alle finalisten hebben eigenlijk al gewonnen. Ik zou iedereen een prijs willen geven." Maar er is slechts één hoofdprijs. Die was voor Ek Thongprasert, derdejaarsstudent aan de Antwerpse Academie. De Diesel Award, goed voor een minicollectie die wereldwijd verkocht zal worden, ging naar Taro Horiuchi. Ook de Develon Award ging naar Thongprasert, zijn Indonesische collega Heaven Tanudiredja kreeg de Vertice Award.

De prijzen op International Talent Support editie 6

1. Ek Thongprasert (Thailand) Modeacademie Antwerpen

Fashion Collection of the Year + Develon Award

2. Taro Horiuchi (Japan) Modeacademie Antwerpen

Diesel Award

3. Heaven Tanudiredja (Indonesië) Modeacademie Antwerpen

Vertice Award

4. Migle Kacerauskiene (Litouwen) Vilnius Art Academy Fashion Special Price