Direct naar artikelinhoud

Cipiers, politie en leger in hun blootje?

De nv Pelsmaekers uit Tielt - jarenlang de kleermaker bij uitstek van het Belgische leger en de politie - is vrijwillig in vereffening. Tot op vandaag is Pelsmaekers de enige officiële leverancier van kledij voor cipiers en het veiligheidskorps.

Op 1 april werkten de cipiers nog een dag in hun burgerkledij. Uit protest, omdat Justitie bijna 1,5 miljoen euro op hun kledingbudget had beknibbeld. "Terwijl sommige cipiers nu al meer dan twee jaar wachten op een nieuw werkplunje komt het nieuws van de vereffening daar nog eens bovenop. Straks moeten de cipiers in hun blootje aan de slag", zegt Filip Dudal (ACV).

De nv Pelsmaekers was lang een ronkende naam in het wereldje: duizenden rijkswachters passeerden er destijds voor hun uniform op maat, het leger bestelde er jaarlijks honderden uitgaanskostuums en aan het galakostuum van prins Laurent hing doorgaans ook een etiket van de nv Pelsmaekers. In de gloriedagen telde het bedrijf zeventig werknemers, de laatste zes zijn nu met de vereffening ontslagen. Nochtans nog altijd in de klantenportefeuille: de politie, het veiligheidskorps, de gevangenissen en het leger. Door besparingen bij de betrokken overheidsdiensten liepen de bestellingen echter fel terug. Intussen heeft Defensie ook een eigen kleermakersdienst.

Volgens curator Annick Alders heeft het bedrijf lang gevochten. Zo pompte bestuurder-aandeelhouder Arthur Seynaeve vergeefs 'extreem veel geld' in het bedrijf. Alders geeft de aanbestedingspolitiek deels de schuld. "Bij aanbestedingen zakken de prijzen altijd maar. Als bedrijf ben je als het ware gedwongen te volgen, tot de prijs zodanig laag is dat het niet meer rendabel is", zegt Alders.

De politie beklemtoont intussen in een intern bericht dat de nv Pelsmaekers voor hen alleen 'buitenmaten' produceerde en er geen probleem is met de kledij in standaardmaten. De curatoren zitten eerstdaags samen met politie en Justitie om te kijken hoe het verder moet met hun lopende bestellingen.