Direct naar artikelinhoud

Nelson Rolihlahla - Madiba -Mandela en andere namen

Nelson Rolihlahla Mandela wordt geregeld aangesproken met een keur aan namen, ook op deze pagina's. Elke naam heeft zijn eigen speciale betekenis en verhaal.

Rolihlahla

Mandela's geboortenaam: het is een isiXhosanaam die letterlijk 'het trekken van een tak van de boom' betekent. In de volksmond betekent het 'onruststoker'. isiXhosa is de Afrikaanse taal van het Xhosavolk, waartoe Mandela behoorde.

Nelson

Deze naam kreeg hij op zijn eerste schooldag van zijn lerares, mevrouw Mdingane. Het was een gebruik onder Britse kolonisten om Afrikaanse kinderen een Engelse naam geven, omdat de Engelsen de Afrikaanse namen slecht konden uitspreken.

Madiba

Dit is de naam van de clan waartoe Mandela behoorde. Een clannaam is belangrijker dan de eigen achternaam, omdat hij verwijst naar de voorouder. Madiba was de naam van een Thembu-chef die heerste in de Transkei in de achttiende eeuw.

Tata

Dit isiXhosawoord betekent 'vader' en veel Zuid-Afrikanen gebruiken dit koosnaampje voor Mandela sinds hij voor velen een vaderfiguur is.

Khulu

Mandela wordt vaak Khulu genoemd, wat 'groots' betekent of 'de grootste'. Het is eveneens een inkorting van het isiXhosawoord 'uBawomkhulu', wat staat voor grootvader of opa.

Dalibhung

Deze naam is aan Mandela gegeven op zijn zestiende toen hij werd ingewijd in de mannelijkheid, een Xhosatraditie die voorschrijft dat jongens zich een tijdje in een hut in de wildernis moeten terugtrekken om een primitief leven te leiden. Het betekent 'schepper of stichter van de raad', iemand die de mensen samenbrengt.

Koosnaampjes

Uiteraard gebruikt de familie diverse koosnaampjes voor Mandela. Zijn kleinkinderen bijvoorbeeld gebruiken varianten op grootvader en opa.