Direct naar artikelinhoud

'Europa moet niet-meewerkende fiscale paradijzen zwaar bestraffen'

'Er is een automatische uitwisseling van financiële gegevens tussen landen nodig', benadrukt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen. Daarnaast moeten bankiers, raadgevers en al wie medeplichtig is aan het opzetten van fraudeconstructies makkelijker kunnen worden bestraft.

Van der Maelen bereidt als rapporteur van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa een rapport voor over de aanpak van fiscale paradijzen. Veel alternatieven dan schrijven dat het huidige systeem niet werkt, heeft hij naar eigen zeggen niet.

"In het eerste rapport dat ik in 2011 maakte voor de Raad van Europa heb ik al gewezen op structurele fouten in de aanpak van de OESO. Er zijn in totaal 861 akkoorden gesloten tussen landen om financiële informatie uit te wisselen. Dat lijkt imposant. Maar er zijn 52 fiscale paradijzen en ongeveer 220 andere landen of fiscaal bevoegde gebieden. In totaal zijn er dus ongeveer 11.000 akkoorden nodig. In het huidige tempo vergt dat dus nog 30 jaar."

Het is toch een stap in de goede richting?

"Een akkoord is beter dan geen akkoord. Maar de G20 en de OESO moeten volgens mij onder ogen willen zien dat de huidige aanpak niet werkt. Het systeem waarbij informatie kan worden uitgewisseld als er ernstige vermoedens van fraude zijn, laat te veel achterpoortjes voor de fiscale paradijzen om niet te moeten meewerken. Wat we nodig hebben is een automatische uitwisseling van gegevens in plaats van uitwisseling op verzoek. Die uitwisseling moet slaan op alle vermogens die ondergebracht zijn bij banken in fiscale paradijzen. Inclusief een recht om te kunnen achterhalen wie achter schermvennootschappen zit."

Net alsof belastingparadijzen staan te springen om dat te doen?

"Europa moet net zoals de VS alles uit de kast halen om fiscale paradijzen te verplichten informatie door te geven. De VS zijn er met de zogenaamde FATCA-akkoorden in geslaagd landen als Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk de arm om te wringen. Die landen gaan alle gegevens over Amerikanen doorspelen aan de Amerikaanse fiscus. Europa moet een gelijkaardig systeem afdwingen en niet-meewerkende fiscale paradijzen straffen. Net zoals er zware sancties moeten komen voor fraudeurs, bankiers, raadgevers en al wie medeplichtig is aan het opzetten van fraudeconstructies of het niet-naleven van de verplichtingen die in de belastingverdragen zijn opgenomen."

Moet Europa niet eerst voor eigen deur vegen?

"Natuurlijk. De spaarrichtlijn moet zo snel mogelijk uitgebreid worden. Dan gaan we in elk geval al vlug kunnen genieten van bijkomende inkomsten uit een heffing op inkomens binnen de EU en inkomens van EU-burgers in de zogeheten meewerkende fiscale paradijzen."