Direct naar artikelinhoud

Foto van JFK en Marilyn Monroe te koop

Hollywood

De enige foto waarop Marilyn Monroe en de Amerikaanse president John F. Kennedy samen te zien zijn, wordt vandaag verkocht op een veiling in Hollywood.

De unieke foto werd genomen op 19 mei 1962 op een evenement voor geldschieters van de Democratische president, even nadat ze haar legendarische ‘Happy Birthday, Mr President’ voor JFK had gezongen op het feest voor zijn 54ste verjaardag. Het was het laatste publieke optreden van Monroe voor ze een mysterieuze dood stierf in augustus van hetzelfde jaar. Monroe en JFK zouden in die periode een affaire met elkaar gehad hebben.

De zwart-witfoto werd gemaakt door Cecil Stoughton, de vaste fotograaf van het Witte Huis. Monroe draagt er nog de weinig aan de verbeelding overlatende jurk van tijdens haar optreden. De jurk werd in 1999 al geveild voor ongeveer een miljoen euro. JFK lijkt zich van de lens weg te keren, terwijl zijn broer Bobby - die ook een affaire met de ster zou gehad hebben - naar hem kijkt. Op de achtergrond staan ook zanger Harry Belafonte en zijn vrouw, terwijl ze aan het praten zijn met de komiek Jack Benny.

Dat de foto nog bestaat, is een gelukkig toeval, zegt filmmaker Keya Morgan, die de prints van Stoughton in 2008 kocht. “Er bestaan geen andere bekende foto’s van Bobby met Marilyn of van JFK met Marilyn. En dat is niet omdat ze nooit samen gefotografeerd werden. Ze werden zelfs vaak samen gefotografeerd, maar de geheime dienst en de FBI namen elke foto in beslag.” Ook bij Stoughton vielen ze binnen. “De geheime dienst kwam langs net toen hij zijn foto’s van Jack, Bobby en Marilyn aan het ontwikkelen was. De enige foto die hij kon houden was de foto waarvan het negatief in de droger lag.”

Stoughton waakte er lange tijd over dat de foto niet zou bekendraken, omdat hij zijn goede verstandhouding met Jackie Kennedy, de vrouw van JFK, intact wilde houden. Volgens Morgan was Stoughton ook diegene die aan Jackie vertelde dat Monroe aanwezig zou zijn op het verjaardagsfeest. “Hij kan de pot op (screw him)”, was volgens Stoughton haar reactie.

Van de foto zijn tien prints gemaakt. Negen ervan worden vandaag geveild in Hollywood. Morgan gaf Michael Jackson 2 jaar geleden de tiende foto, omdat de zanger zo’n grote fan was van Monroe. (JDB)