Direct naar artikelinhoud

VS-ambassadeur onder vuur voor prostitutiebezoek

Een voormalige inspecteur van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken bracht een ambassadeur in opspraak die prostituees zou hebben bezocht. Volgens de tabloid New York Post gaat het om Howard Gutman.

Een ambassadeur op een "gevoelige diplomatieke post" zou in 2011 "regelmatig zijn lijfwachten hebben weggestuurd om seksuele gunsten te verzoeken van prostituées in een openbaar park". Deze zware beschuldiging werd maandagavond geuit op de kwaliteitszender CBS door Aurelia Fedenisn, een voormalige speurder van de Diplomatic Security Service, de interne onderzoeksdienst van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze voegde daaraan toe dat de ambassadeur gevestigd was in een stad vol "vijandige inlichtingendiensten".

"Ik zou ten zeerste verbaasd zijn als sommige van deze entiteiten niet op de hoogte zouden zijn van dergelijke activiteiten. Dus ja, ze zijn een ernstig risico voor de VS-regering."

Volgens Fedenisn werd het onderzoek in de doofpot gestopt, samen met zeven andere affaires die onder meer lijfwachten van voormalig buitenlandminister Clinton in opspraak brengen. Het ontwerprapport met de beschuldigingen zou volgens haar in de eindversie eerder dit jaar zwaar zijn afgezwakt. De ambassadeur zou in Washington enkel op het matje zijn geroepen en mocht na uitleg weer beschikken.

CBS noemde de ambassadeur niet. Ook andere Amerikaanse media stelden zich terughoudend op. Alleen de New York Post liet gisteren een naam vallen. Volgens de tabloid gaat het om Howard Gutman, de VS-ambassadeur in België. De krant deed er zelfs een schepje bovenop en had het ook over minderjarige prostituees. De auteur van het artikel in de New York Post houdt voet bij stuk. "Wij staan honderd procent achter wat wij hebben gepubliceerd maar ik ga er niet verder op in", zei correspondent Steve Miller. Een document kon of wou hij niet geven.

Gutman ontkende meteen met klem in een persbericht. "Ik ben woedend en bedroefd aangaande de ongegronde aantijgingen die in de pers verschenen zijn", deelde hij mee via zijn woordvoerder. "Het is verschrikkelijk om de vier jaar die ik trots in België gediend heb besmeurd te zien. Ik woon aan een fantastisch park in Brussel waardoor je kan wandelen om naar verschillende locaties te gaan en ik heb op geen enkel moment enige ongepaste activiteiten ondernomen."

'Dwaas'

De VS-ambassade in Brussel verwees naar het State Departement in Washington. Dat reageerde gisteravond nog niet maar deelde maandag aan CBS al mee "dat niet alle beschuldigingen onderbouwd waren". De aantijgingen over een cover-up werden zelfs "dwaas" genoemd. Er zou volgens CBS wel een onafhankelijke "herziening" bezig zijn van de inspectiedossiers waar spijtoptante Fedenisn naar verwees. Ook naar haar loopt nu een onderzoek. Twee uur nadat CBS het State Department om commentaar vroeg, kreeg Fedenisn bezoek van een inspecteur van het Office of the Inspector General, haar voormalige toezichthouder die de nog steeds aanwezige cameraploeg gebood te stoppen met filmen.

In België valt men uit de lucht. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft nooit iets gehoord. Ook topbronnen bij de Belgische justitie bevestigen dat ambassadeur Gutman in België nooit in opspraak kwam. Gutman was vorige week samen met prins Filip en Didier Reynders nog in Californië om een handelsmissie met meer dan 300 Belgische bedrijven te begeleiden. Dat was een van zijn laatste opdrachten als ambassadeur. Onlangs kondigde hij aan op 23 juli zijn stoel in te ruilen voor een zakencarrière.