Direct naar artikelinhoud

Muziek om driftig op te stampvoeten

Met twee uitverkochte concerten in de AB stelde The Black Box Revelation niet alleen zijn nieuwe plaat My Perception voor, de band zwaaide zijn thuispubliek ook uit voor hij twee maanden gaat touren in de VS.

Veelzeggend beeld: het Britse Little Barrie speelde donderdag als voorprogramma van The Black Box Revelation (BBR) voor een halflege zaal, met een slechte geluidsbalans en weggeduwd in een hoek, naast het drumstel van BBR, waar een lelijke doek over hing. Nog niet zo lang geleden was het beslist andersom geweest. Het toont nog maar eens welke hoge vlucht de Belgische rock heeft genomen.

Voor BBR is die zelfs zo hoog dat de groep in eigen land niet zo gek veel groter meer kan worden, vandaar allicht de beslissing om meer dan 25 concerten in de Verenigde Staten te spelen, als opener voor Meat Puppets en Beady Eye. De hamvraag is natuurlijk of twee Belgen die dolenthousiaste maar niet meteen originele rock-'n-roll brengen iets kunnen gaan doen in de bakermat van de rockmuziek.

Afgaand op hun eerste van twee uitverkochte concerten in de AB moet dat lukken, tenminste als BBR zijn beperkingen onderkent. Zo houdt de groep zijn 'White Unicorns' maar beter op stal: deze valse trage, waarin Jan Paternoster zijn rauwe rocksneer inruilt voor een falsetto, werkt op plaat door de gelaagde productie, maar zakte live in elkaar. Dat geldt ook voor de sleper 'Sealed with Thorns', die in de AB te lang gerekt werd en daardoor al zijn stekeligheid verloor, en de semiballad 'New Sun', die als song gewoon te bleek was. In die nummers keert de duoformule zich tegen BBR en begin je te denken hoe de groep zou klinken met een bassist of een tweede gitarist erbij.

Wederzijdse liefde

Dat soort vragen liet je evenwel koud wanneer BBR zijn troeven uitspeelde en hapklare rock de zaal in slingerde, waarop het publiek heerlijk los kon gaan. In massaal meegebrulde songs als 'Rattle My Heart', 'I Don't Want It' en 'High on a Wire', leek het 'Madhouse' dat BBR in zijn manische openingsnummer had beschreven niet veraf. 'Bitter', met zinsnede "my heart is bitter without you", was voor het piepjonge koppel naast ons de gelegenheid om elkaar diep in de ogen te kijken, terwijl de rest van de AB het hield bij driftig stampvoeten. Bij 'I Think I Like You' was de liefde van het publiek dan weer meer dan wederzijds.

Hoewel BBR nog altijd het meeste respons krijgt met oudere singles (genre 'Gravity Blues', dat de AB even deed zweven) lieten het licht hypnotische 'Two Young Boys', de compacte stonerrock van 'Lust or Love' en het sinistere 'Shadowman' horen dat BBR ook nieuwe paden kan bewandelen zonder over zijn beperkingen te struikelen.

Black Box Revelation speelt opnieuw in de AB op 10/4.