Direct naar artikelinhoud

Regering wil komaf maken met verplichte sterilisatie

Transgenders die ook op hun paspoort van geslacht willen veranderen, moeten zich nu definitief laten steriliseren. Volgens het regeerakkoord komt daar verandering in, wegens strijdig met de mensenrechten. In vier jaar tijd is er een verdubbeling van het aantal transgenders dat medische begeleiding vraagt.

Wie officieel zijn geslacht wil wijzigen, moet verplicht een hormonenbehandeling ondergaan en zich onomkeerbaar laten steriliseren. Dat druist in tegen de mensenrechten. Daarom buigt het parlement zich binnenkort over een aanpassing van de wet uit 2007, "in het licht van internationale mensenrechtenverplichtingen".

Grote politieke prioriteiten nu zijn de beleidsverklaring en de begroting, vertelt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld). "Maar het is wel de bedoeling om op termijn schot te brengen in dit ethische dossier. Het gaat hier om een duidelijke inbreuk op de fysieke integriteit."

In een opiniebrief in deze krant roepen genderexperts op om het "medisch-psychische verhaal van transgenders los te koppelen van hun juridische erkenning". Volgens co-auteur en gynaecologe Petra De Sutter (UZ Gent), zelf transgender, is men "er vanuit medische hoek al lang van overtuigd om die voorwaarde tot sterilisatie te schrappen".

Ook transgenders die niet voor een volledige transitie kiezen, moeten op hun identiteitskaart en reispas van geslacht kunnen veranderen, luidt het. "Hoe pervers is het dat sommigen zich enkel zouden laten steriliseren uit juridische noodzaak?", zegt Joz Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt.

"Die inmenging van de overheid is nefast. De manier waarop transgenders hun identiteit vormgeven en welke medische ingrepen ze wel of niet verlangen, mag niet bepaald worden door juridische criteria."

Experts halen buitenlandse voorbeelden aan, zoals een recent wetsvoorstel in Malta. Wil je daar officieel van geslacht veranderen, dan hoef je binnenkort enkel naar een notaris te stappen. Zonder psychiatrische diagnose, zonder medische ingrepen en zonder verplichte sterilisatie.

Het aantal transgenders dat zich aanmeldt voor medische begeleiding, bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog, stijgt bovendien fenomenaal, zo tonen cijfers van het Gentse genderteam. In vier jaar tijd gaat het om meer dan een verdubbeling. Bij volwassenen van 54 naar 122, bij minderjarigen van 18 naar 45 meldingen.

Wachtlijst

"Onomkeerbare chirurgie is pas mogelijk vanaf achttien jaar, maar vanaf hun zestiende kunnen jongeren met een hormonenbehandeling starten", stelt Motmans.

"Vraag is hoe we goede zorg kunnen blijven garanderen als de instroom zo groot is. Transgenders wachten al zo lang voor ze hulp zoeken. Als ze dan ook nog eens zes maanden op een wachtlijst moeten staan voor hun eerste gesprek met een psycholoog, dan is dat funest. Behalve in een goede juridische regeling moet de overheid dus ook investeren in toegankelijke gezondheidszorg."