Direct naar artikelinhoud

Topwijnen van Albert Frère brengen 1,27 miljoen euro op

Albert Frère is met de veiling niet aan zijn proefstuk toe. Dankzij eerdere veilingen van wijn en zilverwerk uit zijn persoonlijk bezit schonk hij al ruim vier miljoen euro aan het goede doel.

Een van de meest in het oog springende loten op de veiling bij het Londense Sotheby’s was een ‘Carré d’As’, een kistje wijn met telkens twee magnumflessen uit 2000 van vier topkastelen uit Bordeaux: Margaux, Latour, Pétrus en Haut Brion. Een wijnliefhebber had daar 12.650 pond of zo’n 14.000 euro voor over. Sotheby’s had voor de acht flessen op een som tussen 11.000 en 14.000 euro gerekend. Het absolute topstuk van de veiling werd uiteindelijk een lot Château Pétrus uit 1989, afgeklopt op 29.900 pond of iets meer dan 33.000 euro. Sotheby’s had er een bod van ongeveer 15.000 euro op verwacht. Nog enkele loten Petrus (uit 1989 en 2000) gingen voor prijzen tussen 11.500 en 18.500 euro van de hand. Andere klinkende namen die voor enkele duizenden euro’s onder de veilinghamer gingen, waren onder meer Château Lafite (topprijzen tot 14.625 euro) en Château Haut Brion (tot 11.500 euro).De openbare verkoop van de 454 loten bracht in totaal exact 1.149.310 pond of 1.270.995 euro op. Sotheby’s en Frère hadden op voorhand op een opbrengst tussen 930.000 en 1,1 miljoen euro gerekend. Een duidelijke onderschatting, maar zoals zo vaak bij zulke veilingen zorgt de naam en faam van de verkoper voor extra gegadigden en hogere biedingen.De 83-jarige Albert Frère, volgens het economische tijdschrift Forbes de rijkste Belg met een geschat fortuin van 1,6 miljard euro, schenkt de opbrengst van de veiling integraal aan de stichting Charles-Albert Frère. Hij richtte de liefdadigheidsorganisatie samen met zijn vrouw op nadat hun negentienjarige zoon in 1999 om het leven kwam na een verkeersongeval. Op die manier willen ze de herinnering aan hun zoon levendig houden.

Uit de eigen kelder

De stichting Charles-Albert Frère zet zich in voor mensen met een lichamelijke, mentale of sociale handicap en mensen die in bestaansonzekerheid leven. Ze steunt onder andere een dagcentrum waar veertig kinderen tussen twee en zes jaar met psychische problemen zoals autisme begeleid worden. Daarnaast financiert de stichting ook een centrum voor paardentherapie en een dienst die palliatieve zorgen geeft aan terminale jongeren.Frère wil de werking van zijn stichting verzekeren door op geregelde tijden waardevolle flessen uit zijn rijkgevulde kelder te halen. In 2003 veilde hij al eens vijfduizend flessen topwijn, goed voor bijna 1,2 miljoen euro. Drie jaar later bracht een nieuwe wijnveiling bij Sotheby’s zelfs 2 miljoen euro op. In 2005 verkocht hij via Sotheby’s de zogenaamde Dianecollectie, een verzameling Europees zilverwerk uit de periode 1770-1820. Deze veiling leverde de stichting 1,2 miljoen euro op.Om de wijnveilingen te stofferen, hoeft Frère zich alvast niet echt pijn te doen. Als gepassioneerd wijnliefhebber en eigenaar van drie wijnkastelen, waaronder Château Cheval Blanc, bouwde de 83-jarige miljardair doorheen de jaren een enorme collectie van vooral grand cru’s uit Bordeaux en exclusieve champagnes op. In juni verkocht Frère samen met co-eigenaar Bernard Arnault ook al een duizendtal flessen Château Cheval Blanc, flessen die de kelder van het beroemde kasteel nog nooit verlaten hadden. Die veiling bracht 750.000 euro op, dubbel zoveel als geschat. Die opbrengst vloeide wel terug naar de eigenaars.

Beter dan aandelen

Frère weet alvast zijn moment uit te kiezen om zijn wijnen en champagnes te verkopen. De exuberante topprijzen van enkele jaren geleden worden niet meer gehaald, maar de wijnveilingen bij Sotheby’s in Londen en New York kenden dit jaar toch al veel succes. Ongeveer alle aangeboden wijnen vonden een koper en die betaalde daarvoor in 99 procent van de gevallen minstens de geschatte prijs. Volgens het veilinghuis komt dit vooral door de toenemende interesse van steenrijke wijnliefhebbers uit Azië, maar verrassend genoeg ook door de economische crisis. Sommige beleggers zijn er van overtuigd dat het veiliger is om hun geld in wijn te stoppen dan in aandelen.