Direct naar artikelinhoud

Onderzoek naar 'misbruik' bij schrijfster Harper Lee

De Amerikaanse staat Alabama voert een onderzoek naar ouderenmisbruik bij schrijfster en Pulitzerwinnares Harper Lee (88), bekend van To Kill a Mockingbird. Daarmee mengen de autoriteiten zich in het debat of Lee al dan niet toestemming heeft gegeven om een verloren gewaand manuscript te publiceren.

In februari raakte bekend dat we deze zomer Go Set a Watchman mogen verwachten, meer dan een halve eeuw na haar debuut- en enige roman. Dat een mediaschuwe dame als Lee op haar 88ste alsnog een tweede boek uitbrengt, is opmerkelijk. Dat ze die beslissing uitgerekend nu neemt, nu ze zienderogen aftakelt en dement wordt, is des te verdachter.Bovendien werd de deal met uitgeverij HarperCollins vlak na de dood van haar zus Alice afgerond - de vrouw die Lee steevast afschermde voor de ongewenste aandacht van journalisten en uitgeverijen.

Zowel literaire critici als haar omgeving hekelden al dat Lee op hoge leeftijd misbruikt wordt als 'merk'. Ook de staat Alabama springt nu op de zaak. Autoriteiten voerden al gesprekken met Lee in het rusthuis. Ze bevraagden er ook zorgverleners en kennissen. Besluit van de onderzoekers is voorlopig onbekend. Wel liet één betrokkene zich al ontvallen dat Lee de vragen "goed begreep en overtuigend kon beantwoorden".