Direct naar artikelinhoud

Fiscale regularisatie pas in 2016 op agenda

De fiscale regularisatie die de regering vanaf volgend jaar wil invoeren, wordt uit de programmawet gelicht en zal wellicht na nieuwjaar apart opnieuw op de agenda van de Kamer komen. Dat bevestigt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

De bedoeling was om vanaf 1 januari met een permanent systeem van fiscale regularisatie van start te gaan, maar de Raad van State zag een probleem in de bevoegdheidsverdeling tussen de federale staat en de gewesten. Daarom wordt het luik uit de programmawet gehaald die vandaag verder wordt besproken in de commissie-Financiën. Volgens Van Overtveldts kabinet zal de beslissing budgettair quasi geen gevolgen hebben.

"Het feit dat de fiscale regularisatie uit de programmawet wordt gehaald, toont aan dat er een fundamenteel probleem is. Dit is een blamage voor deze regering", zegt Peter Vanvelthoven (sp.a). "Ik hoop dat de regering tot inzicht komt en de nieuwe regularisatieronde naar de prullenmand verwijst."

Ook de beslissing over het langer openhouden van Doel 1 en 2 raakt dit jaar niet meer gestemd in het parlement.

Over de timing van de stemming over de tax shift bestaat nog onenigheid. Van Overtveldt wil vandaag met de bespreking starten en volgende week afronden. Maar volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo zijn de wetteksten niet klaar. "Alle handtekeningen zijn er, met alles erop en eraan", weerlegt Van Overtveldt.

"De meerderheid maakt er een soep van. Wij verwachten dat de Wetstraat 16 volgend jaar anders gaat werken", besluit Calvo.