Direct naar artikelinhoud

Student maakt Gentse versie van 'Grand Theft Auto'

Er komt een Gentse versie van de populaire videogame Grand Theft Auto 4. In Ghent Theft Auto kunnen gamers elkaar binnenkort afknallen tussen Belfort, Stadshal en Sint-Baafs.

"Als klein ventje speelde ik al Grand Theft Auto", zegt Lucas Selfslagh, de 21-jarige student die een 3D-replica van het historische centrum van Gent bouwde. "Toen al dacht ik dat een Gents decor cool zou zijn", zegt Selfslagh grijnzend.

Ondertussen zit de gewelddadige game aan zijn vierde versie en studeert Selfslagh grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool. Louter per toeval stak zijn oude droom weer de kop op. "Tot voor kort volgde ik nog een opleiding architectuur. Ik heb toen enkele ontwerpen in de game-engine gestoken. Op dat moment kwam de klik: waarom geen modellen van bestaande Gentse gebouwen maken voor een game?"

Op 14 november is hij aan Ghent Theft Auto begonnen en vandaag krijgt zijn versie van Gent stilaan vorm. Onder andere de Stadshal en het Belfort staan al overeind. "Als de draak bovenop de toren staat, is het de bedoeling dat ze naar beneden dondert wanneer je ertegenaan vliegt met een helikopter", zegt Selfslagh. Aan de Sint-Niklaaskerk heeft hij nog werk. "Een vervelende kerk om te modelleren met al die bogen en steunberen, niet simpel."

Zijn gebouwen moeten echt zijn. "Het gevoel van simulatie en onderdompeling vind ik zo goed aan GTA 4. Je rijdt rond in een karikatuur van een Amerikaanse stad, maar tegelijk is de omgeving herkenbaar en geloofwaardig. Zo klinken je voetstappen anders naargelang de ondergrond. Op dergelijke details kick ik", zegt de student. "Als je in mijn versie onder de Stadshal gaat staan, voelt het alsof je daar ook écht staat."

Voorlopig werkt Selfslagh samen met enkele vrienden aan het historische centrum, maar het team wil ook andere buurten aanpakken. "Die zullen we met enige dichterlijke vrijheid met elkaar verbinden", zegt de bezieler van Ghent Theft Auto. Hij zou graag een perfecte replica van de stad maken, maar die bestaat al: Gent in 3D, een project met steun van het stadsbestuur. "Helaas krijg ik hun versie niet en ik heb geen zin om als studentje al hun werk over te doen."

Selfslagh zal zijn Ghent Theft Auto uitbrengen als zogenaamde 'mod': wie Grand Theft Auto 4 bezit, kan de Gentse uitbreiding gratis toevoegen. "De bedoeling is dat het een multiplayergame wordt, zodat spelers elkaar kunnen afknallen. Dat is veel interessanter dan rondlopen in een decor. We maken van Gent een oorlogszone."

De spelontwikkelaar haast zich echter om te zeggen dat oorlogje spelen niet zijn voornaamste interesse is. "In de eerste plaats wil ik bestaande gebouwen op een interactieve manier tonen. Of ik professioneel gamedesigner wil worden, weet ik nog niet. Maar misschien komt er ooit nog een Antwerp Theft Auto."

Meer informatie is te vinden via ghent-theftauto.be.