Direct naar artikelinhoud

Slovenië-België: vijf afvallers, Leekens roept Tshimanga op

Georges Leekens trekt vanmiddag met 22 Rode Duivels naar Ljubljana, waar woensdagavond de oefeninterland tegen Slovenië op het programma staat. Leekens zag uiteindelijk vijf internationals afzeggen en haalde naast Yassine El Ghanassy ook debutant Derick Tshimanga bij de groep. Dries Mertens komt woensdag zeker aan de aftrap.

De Rode Duivels trainden gisteren in de vooravond lichtjes op het veld van White Star Woluwe. Ook vanochtend staat daar nog een oefensessie - mét Romelu Lukaku - op het programma, voor de nationale ploeg kort na de middag naar Slovenië vliegt. Uiteindelijk vielen vijf Rode Duivels af uit de 25-koppige selectie van de bondscoach. Vermaelen (rug), Vertonghen (adductoren) en De Bruyne (spierscheur en ligamenten) vielen in het weekend al uit. Ook Van Damme (buikgriep) en Chadli (ontsteking knie) haakten gisteren af.

Mertens aan de aftrap

Naast El Ghanassy haalde Georges Leekens ook Tshimanga bij de groep. "Met Vermaelen, Vertonghen en Van Damme vallen al drie potentiële linksbacks weg en ook Pocognoli ondervindt hinder aan de knie", zei Leekens. "Daarom heb ik de linksachter van Lokeren er voor het eerst bijgenomen."

Voor Leekens staat Slovenië in het teken van de voorbereiding op de interland in Azerbeidzjan, waar begin september moet worden gewonnen. Veel experimenten moeten dan ook niet verwacht worden in Ljubljana. "Maar Dries Mertens zal beginnen aan de match", verklapt de bondscoach. "Dat heeft hij verdiend na wat hij gebracht heeft met zijn invalbeurten tegen Finland en Turkije. Hij was dit weekend ook de beste man bij PSV." Mertens speelt in de plaats van Hazard, over wie perschef Stefan Van Loock voor de persconferentie van Leekens al duidelijk maakte dat hij geen gespreksthema meer was.

Mogelijk speelt Leekens met Mignolet, Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Lombaerts, Simons, Odjidja, Fellaini, Mertens, Lukaku en Witsel. "Fellaini heeft twee keer een uur gespeeld, maar hij mist nog ritme", weet Leekens. "Hij zal beginnen, maar geen volledige wedstrijd spelen."

Ook voor Witsel zal geen volledige match weggelegd zijn. "Hoewel Portugal woensdag tegen Luxemburg speelt, staat er vrijdag merkwaardig genoeg al een uitwedstrijd van Benfica op het programma", weet de bondscoach. "Ik zal hem geen 90 minuten laten spelen. Ik ben er niet om spelers risico's te laten nemen. Ik weet dat ik rekening moet houden met dergelijke omstandigheden. Hetzelfde geldt voor Lombaerts, die al veel gespeeld heeft."