Direct naar artikelinhoud

VEGAN LASAGNE MET SPINAZIE

Mijn eerste maand als veganist ben ik doorgekomen dankzij The Vegan Challenge. Ik kreeg een maand lang elke dag recepten voor ontbijt, lunch en avondeten, die bovendien eenvoudig klaar te maken waren. Deze lasagne verde is zo klaar, en moet bovendien niet onderdoen voor het origineel.

Ingrediënten voor 4 personen

450 gram verse spinazie olijfolie versgemalen zwarte peper zout 2 pakjes of ± 800 gram tomatenpassata 10 zongedroogde tomaatjes, in kleine stukjes 1 pak of ± 350 gram tofu 60 milliliter sojamelk 2 theelepels knoflookpoeder 1 theelepel uienpoeder 2 theelepels Italiaanse kruiden sap van 1⁄2 citroen 2 handjes vers basilicum, gesneden evt. enkele el edelgistvlokken 1⁄2 pakje groene lasagnebladen

Zo maak je het

1. Stoof de spinazie gaar in een grote kookpot met een scheutje olijfolie en zout en peper. Laat de spinazie uitlekken in een zeef en druk het vocht er zo veel mogelijk uit. Meng de spinazie in een kom met de pastasaus en de zongedroogde tomaatjes.

2. Verwarm de oven voor tot 180°C.

3. Laat de tofu uitlekken en knijp er het overtollige vocht uit. Kruimel de tofu fijn boven een andere kom en voeg de sojamelk, het knoflookpoeder, uienpoeder, de Italiaanse kruiden, citroen, basilicum en zout toe. Indien je het gebruikt, mag ook de edelgist er nu bij.

4. Bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje tomaten-spinaziesaus. Leg er de lasagnebladen op en bedek met een laag van het tofumengsel. Voeg nog een laag tomatensaus, lasagnebladen en tofu toe. Maak ten slotte een derde laag lasagnebladen en eindig met pasta-spinaziesaus.

5. Bak de lasagne in ongeveer 40 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

TARTE TATIN MET PREI

Een recept van Humo-journalist Yves Desmet

Een tarte tatin is een klassieker uit de Frans-Belgische keuken, maar je kunt de techniek evengoed voor een hartige groentevulling gebruiken. Het is eens iets anders dan die eeuwige quiche die je als vegetariër overal voorgeschoteld krijgt, en helemaal niet zo moeilijk.

Ingrediënten voor 1 tarte-tatin

1 klontje boter

10 dunne preien of 6 van gemiddelde dikte

3 eetlepels rodewijnazijn

2 eetlepels vloeibare honing (als je bittere honing vindt, ga ervoor!)

een handvol dragonblaadjes

zout

versgemalen zwarte peper

3 langwerpige Franse sjalotten, in ringetjes

een halfgerijpt geitenkaasje van ± 150 gram (een jong kaasje lukt ook)

zeste van 1 citroen of limoen

1 vel bladerdeeg

Zo maak je het

1. Verwarm de oven voor tot 200°C.

2. Laat het klontje boter smelten in een pan. Snij de prei zodanig dat je de bodem van de pan mooi vol kunt leggen (dus niet in ringetjes maar zo volledig mogelijk en in de lengte). Stoof ze aan en keer ze om tot ze aan alle kanten mooi aankleuren. Blus met de rodewijnazijn en lepel er de honing over. 3. Strooi er de dragonblaadjes over, en behoorlijk wat zout en peper. Laat een paar minuutjes karamelliseren op een zacht vuur.

4. Verdeel de sjalotten over de prei. Verkruimel het geitenkaasje over de hele oppervlakte en bestrooi het geheel ten slotte met de citroenzeste.

5. Dek het geheel af met het bladerdeeg, vouw de uiteinden naar binnen tussen de pan en het preimengsel. Prik met een vork hier en daar wat gaatjes in het deeg.

6. Bak in de voorverwarmde oven zo'n 15 tot 20 minuten, of tot het deeg goudbruin is. Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.

7. Leg een schaal of een bord, bij voorkeur wat groter dan de pan, op de pan en draai het hele zaakje voorzichtig om. Til heel langzaam de pan op, en als je merkt dat er stukjes prei aan de bodem zijn blijven plakken, maak je ze voorzichtig los met een mes.

Dagen Zonder Vlees: de zesde editie loopt van 1 maart tot 15 april, dagenzondervlees.be Foodfestival: Dagen Zonder Vlees Tafelt, 25 & 26 februari van 11 tot 20 uur, Felix Pakhuis, Antwerpen, dagenzondervleestafelt.be