Direct naar artikelinhoud

'Ieder legt de lat waar hij wil'

De vergoedingen bij Publipart zijn helemaal niet te hoog, zo stelt Sas van Rouveroij. De voormalig Gentse schepen is medeoprichter van de omstreden intercommunale.

Van Rouveroij was van 1989 tot 2009 schepen in Gent. Zijn naam duikt op in de officiële documenten als medeoprichter van Publipart in 2005. "Medeoprichter?", reageert hij. "Voor alle duidelijkheid: dat was niet ik persoonlijk. Mijn naam staat bij de oprichters, maar ik handelde namens de stad Gent.

"De ontstaansgeschiedenis gaat terug naar halfweg de jaren 80. Onze stad bezat een elektriciteitscentrale en hoogspanningsnet, die toen zijn ondergebracht in een intercommunale. Ook Luik en een aantal West-Vlaamse gemeenten traden toe. Ook zij hadden energiecentrales in hun handen. Intussen werd de energiemarkt geliberaliseerd kwam er strengere Europese regelgeving. Die bepaalde dat energieproductie niet onder dezelfde koepel mocht als het energietransport.

"Wij hebben er toen voor gekozen om het transport, dus de hoogspanningslijnen, in publieke handen te houden en af te zonderen van de productie. Die lijnen werden ondergebracht bij de intercommunale Publipart."

Uw voorzitter Gwendolyn Rutten zegt dat net intercommunales geprivatiseerd moeten worden, ook Publipart.

"Bij elke intercommunale moet je je de vraag stellen of het wel de taak is van de gemeente om die taken uit te voeren. Als het gaat om de energiesector, dan denk ik nu dat we dat beter aan de privé overlaten."

Waarom is de stad Gent dan niet eerder uit Publipart gestapt?

"De Walen wilden niet. Ze zouden onze aandelen moeten overkopen. Dat wilden ze niet. Ze investeerden hun cash liever in de verdere uitbouw van de hoogspanningslijnen. De omgekeerde beweging die wij uit wilden. Ze kunnen de boel blokkeren, want anders hadden we onze aandelen zwaar onder hun waarde moeten verkopen."

In het Vlaams Parlement stelde u zelf al 'het democratische deficit' van de intercommunales aan de kaak.

"Zeker als het om technische materie gaat, zoals de energie, is het voor politici vaak te moeilijk om de activiteiten echt te controleren. Ze hebben er gewoon niet de achtergrond voor. Sommigen wonen dan inderdaad vergaderingen bij, zonder veel meerwaarde. In dat geval kun je die beter overlaten aan specialisten."

Op basis van welke criteria werd de verloning bepaald van de leden van de raad van bestuur?

"Dat zou ik niet kunnen vertellen. Ik vermoed dat de bedragen in de lijn lagen van wat toen gangbaar was in de sector. Het was ook allicht onder invloed van de Waalse collega's dat de verloning wat hoger werd gelegd. Aan Franstalige kant was het de gewoonte om wat rianter te betalen. Omdat Publipart aan de twee kanten van de taalgrens actief is, valt het niet onder de strenge regels in Vlaanderen."

U had kunnen protesteren dat de vergoeding te hoog was.

"Ik vond die vergoeding niet te hoog. Ze is nu overigens nog steeds dezelfde als toen: netto 592 euro per maand. Per vergadering 1.600 euro bruto? Je mag dat niet per vergadering berekenen. Je bent ook daarbuiten er hard mee bezig.

"Ik heb bijvoorbeeld veel tijd geïnvesteerd in de afhandeling van de pensioenen. Bij de gascentrale werkte toen stadspersoneel. Het was lang onzeker wat er met het sociale passief opgebouwd door hun pensioenrechten zou gebeuren. Pas op, dat gaat over veel geld. Daar is nu gelukkig een oplossing voor gevonden. Ik ben trouwens sinds 2014 geen bestuurder meer.

"Kijk, ik heb in heel wat intercommunales gezeten, maar ik heb daar steeds hard voor gewerkt. Was dat veel? Iedereen legt de lat zoals hij wil. Misschien ligt de mijne voor u wel te laag, maar ik heb mij steeds in eer en geweten ingespannen voor de stad Gent."