Direct naar artikelinhoud

Kleuters 'lezen' liever op papier

Kleuters verkiezen echte boekjes boven de tablet-versies. Want hoewel 79 procent van de twee- tot zesjarigen een tablet mag gebruiken, gebruikt slechts 29 procent het apparaat om een digitaal boek te bekijken.

Tegelijkertijd melden bijna alle kleuters, zo'n 97 procent, dat zij wel papieren boeken inkijken. Dat concluderen professor Jan Van Coillie en Mariet Raedts van de Brusselse Campus van de KU Leuven op basis van een bevraging bij 696 Vlaamse gezinnen naar het mediagebruik van hun kinderen. Hun onderzoek kwam samen met het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid en Iedereen Leest tot stand.

De onderzoekers halen enkele verklaringen aan voor de populariteit. "De kinderen kijken niet alleen minder vaak in digitale boeken, ze komen er ook pas veel later mee in contact", zegt Raedts. "De meeste kleuters bekijken tijdens hun eerste levensjaar enkel papieren boeken, een digitaal exemplaar wordt vaak pas na de tweede verjaardag geïntroduceerd."

Ook geeft bijna driekwart van de ouders aan dat hun kinderen de voorkeur geven aan papier. Amper 3 procent denkt dat hun kleuter liever op de tablet boeken bekijkt. Opvallend: voor andere toepassingen, zoals spelletjes spelen of plaatjes kleuren, grijpen ze wel naar de tablet.