Direct naar artikelinhoud

Assistent-ref geveld door aansteker

Na de heel geladen derby tussen Kortrijk en Zulte Waregem kreeg eerste assistent-scheidsrechter Gerry Saenen vanuit de Kortrijkse spionkop een plastic aansteker tegen zijn wang en ging neer. ‘Het was alsof iemand me een vuistslag toediende’, zegt de getroffen lijnrechter.

Gefrustreerde supporters van Kortrijk gooien ook met golfbal, prei en witloof naar scheidrechterstrio

KV Kortrijk gaat er alles aan doen om de dader te vinden. Het lanceert een oproep tot getuigen.

Het incident gebeurde na het laatste fluitsignaal van de weer fel besproken scheidsrechter Stéphane Breda. Volgens de richtlijnen door de Centrale Scheidsrechters- commissie begaf eerste assistent-scheidsrechter Gerry Saenen zich na affluiten naar de toegang tot de kleedkamers. “Om te controleren of er daar geen incidenten zijn. Dat is het opzet”, reageerde hij gisteren. “Ik stond aan de ingang van de spelerstunnel. Voor ik het wist ging ik neer. Ik kreeg verzorging van het Rode Kruis. Mijn kaak is stijf en dik. Ik ben enorm geschrokken. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Gerry Saenen woont in Herselt in de Kempen. In eerste klasse is hij als lijnrechter bezig aan zijn tweede seizoen. Na het pijnlijk incident blijft hij vlaggen. “Komend weekend is Dender-OHL mijn volgende wedstrijd”, zegt Gerry. “Neen, ik ben niet arbeidsongeschikt. Bovendien ben ik heel de week in verlof. Ik krijg heel veel steun van collega’s en dat doet me wel deugd. Mijn telefoon staat niet stil. Iedereen is enorm geschrokken.”

In de loop van de eerste helft werd de lijnrechter al bekogeld met een golfbal. “Die belandde een vijftal meter voor mij en ik ben hem zelf gaan oprapen”, zegt Saenen.

De derby is onder de supporters oorlog. KV Kortrijk noemt de bezoekers ‘de boeren’ en omgekeerd hebben die van Zulte Waregem het over ‘de dikkenekken’. Om de rivaliteit te illustreren, hadden fans van de thuisploeg zelfs prei en witloof mee. En ook daarmee werd gegooid. Dat bevestigt veiligheidsverantwoordelijke Pol Vervaecke. “Dat gebeurde ook in de heenwedstrijd”, zegt hij.

Erg is alvast het incident met de lijnrechter. “Het zal heel moeilijk worden om de dader te vinden, maar we gaan er alles aan doen om die persoon te vinden”, zegt Pol Vervaecke gisteren. “Ik had al contact met de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als club bieden we in de eerste plaats aan de lijnrechter onze enorme excuses aan. De beelden van het intern cameracircuit zullen misschien meer klaarheid brengen. De dader zal ook door de club burgerrechterlijk worden vervolgd. Wat gebeurde kunnen we niet tolereren. We zijn er echt niet goed van. Dit is enorm jammer. Tegen Club Brugge kreeg ik zelf een aansteker tegen mijn wang. Ik kan je verzekeren dat zo’n onnozele aansteker geen deugd doet.”

“Na het eindsignaal namen we preventief maatregelen en beschermden de leiding bij het verlaten van het terrein met regenschermen. De supporters hebben we in de loop van het seizoen al zo verwittigd wat de gevolgen van wangedrag kunnen zijn. Dit is het werk van mensen die erop uit zijn om boel te zoeken. Weet je, we haalden iemand uit het publiek met een stadionverbond tot 2018. Het gaat om iemand uit de streek van Aalst.”

Supporters worden gefouilleerd en toch komen er binnen met een golfbal, prei en witloof. “In feite wordt iedereen gefouilleerd, maar die kerels zijn zeer inventief”, zegt de veiligheidsverantwoordelijke van de Kerels. “Ze zouden het allemaal verstoppen in hun onderbroek.”

Kortrijk riskeert uiteraard een zware boete. “We gaan er alles aan doen om ons te verdedigen met voorbeelden van wat we preventief hebben gedaan”, aldus Vervaecke. “Om dergelijk incident te vermijden, gaan we proberen de spelerstunnel uit te breiden met een uitschuifbaar systeem zoals op Standard.”

Voorzitter Joseph Allijns betreurt en veroordeelt het incident. “Dat kan niet en het is een brug te ver”, zegt hij. “De ref en lijnrechters proberen hun werk te doen. Goed, als ze missen, dan missen ze. Verbaal protest van de supporters hoort er nu eenmaal bij. Zo’n agressiviteit evenwel niet.” (EDB)