Direct naar artikelinhoud

'Gewelddadige aanval op Molenbeek'

'Molenbeek is een symbool van vreedzaam samenleven van diverse culturen. Dat moet kapotgemaakt worden. Wel, over het lijk van deze Philippe Moureaux.' De toon die de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux (PS) aanslaat, verbaast nog, de inhoud niet meer. 'Gelet op de omstandigheden, gaan we er op vooruit.'

Hij zou man en paard noemen, en Philippe Moureaux ontgoochelde het talrijk opgekomen publiek op de persconferentie over de "polemiek rond de veiligheid in Sint-Jans-Molenbeek" niet. Een bizar spektakel werd het, met vaak cynische uitvallen naar de "haatcampagne in de media" en in de "presse flamande" in het bijzonder. De 72-jarige burgemeester werd verraden door de eigen emoties, mee aangewakkerd door het privéleed dat hem deze week overkwam.

"Dit is een gewelddadige campagne tegen mijn gemeente", schoot Moureaux al van bij zijn verwelkoming uit, in wat het begin zou zijn van een langdurig requisitoir tegen de media die een eenzijdig beeld van Molenbeek ophangen. "Ik wil komaf maken met de leugens. We hebben veel kunnen lezen over Molenbeek, vooral praatjes en onzin." Heftig gesticulerend wipte hij van achter de spreektafel om de enigszins verschrikte journalisten persoonlijk te onderrichten over zijn complexe gemeente. "Het is wellicht te moeilijk voor uw krantjes", sneerde hij, "maar veiligheid is geen kwestie van alleen repressie, of alleen preventie en onderwijs. Het is een maatschappelijke ketting." Waarna hij die ketting op een flipchart uitzette, een tekening die we met de beste wil van de wereld niet kunnen reproduceren.

Er moest dan ook heel wat van de lever van Moureaux af. Om te beginnen het inderdaad onzinnige gerucht dat zijn politie tijdens de ramadan niet zichtbaar zou mogen eten of minder pv's zou mogen uitschrijven. "Dat ze desnoods stoofvlees eten", fulmineerde de PS-nestor. Of de federale reserve die volgens minister Turtelboom (Open Vld) geldt. "Die zijn handig bij rellen, maar er zijn hier momenteel geen rellen." En de klacht dat er op de stroom van overvallen rond het reclamebedrijf BBDO niet gereageerd is. "Er zijn zes arrestaties uitgevoerd. Voor het vervolg moet u bij het parket zijn."

Ook de kritiek dat verdachte vzw's ongecontroleerd blijven - "ik heb er al 40 gesloten" - en dat in de beruchte Ribaucourtstraat straffeloosheid geldt, passeerden de revue: "Al in 2008 heb ik in een nota aan de politie van Ribaucourt een absolute prioriteit gemaakt."

Het grote probleem is de bevolkingsexplosie, bevestigde Moureaux voorts: Molenbeek groeide van 70.000 inwoners naar 90.000 op tien jaar tijd. "Als je daar rekening mee houdt, dan is een stabilisering van de criminaliteit in feite een forse vooruitgang. Wij zijn heus niet de enige gemeente die voor die uitdaging staat, maar in de media moet het alleen over Molenbeek gaan." En de burgemeester zei best te weten waarom. "Wij staan symbool voor vreedzaam samenleven van diverse culturen. Dat moet kapotgemaakt worden. Wel, over het lijk van deze Philippe Moureaux. Ik laat dit niet vernietigen door enkele fascisten. Dit is een model voor heel Europa." Les faschos, de retorische troefkaart lag op tafel, Moureaux was meteen uitverteld.

Kijken naar de schoenpunten

Aan de tafel vooraan keken de ter verdediging opgetrommelde politiechefs en schepenen stilletjes naar de eigen schoenpunten bij al dat verbale geweld. Niet dat de politie niets te vertellen had. Korpschef Johan De Becker plaatste de veiligheidssituatie in de quartiers chauds van Molenbeek in een bredere context. Jaarlijks worden in Molenbeek 8.800 feiten geregistreerd, waarvan 1.500 alleen in de wijk Maritime, waar het debat zich op toespitst. Het aantal criminele feiten stijgt (en in Maritime is er zelfs een daling), maar niet zo fel als de bevolking stijgt.

Het inspireerde de politiechef tot een klacht over het personeels- en budgettekort: de voorbeeldige Brusselse politiezone Noord heeft 72 miljoen te besteden, hij slechts 54. "Onze effectieven zijn niet meegeëvolueerd met de bevolkingsgroei. Zonder federale detachering zouden wij 150 man tekort hebben", zei De Becker, die nog meer klachten aanstipte. "Wij zijn de tweede grootste leverancier van het parket in Brussel", vervolgde hij. "Jaarlijks worden 3.500 mensen hier aangehouden, van wie er 950 ter beschikking worden gesteld van het parket. Een groot deel daarvan is evenwel minderjarig en staat snel weer op het terrein. Dat demotiveert onze mensen."