Direct naar artikelinhoud

‘Misschien wil Joëlle Milquet opnieuw Madame Non worden’

Dat cdH de omerta over de B-H-V-onderhandelingen doorbrak, belooft volgens PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux weinig goeds. ‘Een zeer slecht signaal.’ Misschien wil Milquet opnieuw Madame Non worden.’

PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux is verbaasd over loslippigheid van cdH

In tegenstelling tot hun Franstalige collega’s laten de Vlaamse partijen zich niet betrappen op indiscreties. ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’, reageerde premier Leterme vanuit Washington.

“De voorstellen die nu op tafel liggen, zijn totaal onvoldoende.” De boodschap die Michel Konen, directeur communicatie van cdH, de wereld instuurde, was even verrassend als duidelijk. Met het doorbreken van het stilzwijgen rond B-H-V hoopt cdH - uiteraard had Konen zijn demarche eerst doorgepraat met voorzitster Milquet - twee zaken te bereiken. Ten eerste willen Milquet en co de druk op koninklijk onderhandelaar Jean-Luc Dehaene opdrijven, maar daarnaast speelt ook haar profileringsdrang in het Brusselse een rol. Het FDF loste de afgelopen weken immers al verschillende schoten voor de boeg van Dehaene. Milquet wil duidelijk maken dat de Franstaligen ook op haar partij kunnen rekenen als het er op aankomt hun rechten met hand en tand te verdedigen.

Al is daarvoor eensgezindheid aan de onderhandelingstafel een must. Niet voor niets had Milquet haar uitgestuurde mannetje eveneens opgedragen om de Franstalige poitici te waarschuwen niet van elkaars zijde te wijken. “Meer dan ooit moeten we aan hetzelfde zeel trekken tijdens de communautaire onderhandelingen. Er kan geen sprake zijn van aparte onderhandelingen. We moeten ons aan één gemeenschappelijke, Franstalige strategie houden”, zei Konen aan La Libre.

Niet toevallig had die krant dezelfde dag een lijstje gepubliceerd van de Vlaamse toegevingen die momenteel op tafel zouden liggen. Die zijn inderdaad niet van die aard dat ze de MR met FDF-voorzitter Olivier Maingain zullen overtuigen. Ten eerste is er sprake van de rechtstreekse verkiezing vanaf 2012 van de burgemeesters in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel. Dat moet een herhaling van de huidige soap voorkomen. Daarnaast zouden diezelfde faciliteitengemeenten onder de bevoegdheid van de federale regering geplaatst worden. Daarbovenop zou voor de Franstalige inwoners van de zes faciliteitengemeenten een inschrijvingsrecht in een Brusselse gemeente gelden, waardoor ze bij de federale verkiezingen op Franstalige lijsten kunnen blijven stemmen. Ten slotte zou de splitsing van het gerechtelijke arrondissement B-H-V gecompenseerd worden door Franstalige inwoners van Halle-Vilvoorde de kans te geven zich voor de rechtbanken van Brussel of Nijvel te verdedigen. Niemand van de betrokkenen wilde echter commentaar kwijt op de waarachtigheid van de gelanceerde voorstellen, al bevestigde cdH’er Konen aan De Morgen wel dat zijn uitspraak “inderdaad een signaal is aan Dehaene dat we meer willen”.

Bij de andere partijen viel de loslippigheid van het cdH niet in goede aarde. ”Ik ben verbaasd. Dit is vreemd”, reageerde PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux vanop zijn vakantiebestemming. “Dit is een zeer slecht signaal. Misschien wil mevrouw Milquet opnieuw Madame Non worden.” Ook andere betrokkenen reageerden verrast. “CdH heeft de afgelopen weken duidelijk gemaakt dat ze dit probleem voor eens en altijd willen oplossen. Ik denk dus niet dat de partij de bedoeling heeft de zaak op te blazen, maar misschien voelt Milquet zich inderdaad opgejaagd door het FDF” , zegt een ingewijde aan Vlaamse kant.

Premier Leterme liet vanuit Washington weten de indescreties van cdH weinig te appreciëren. Hij herhaalde dat hij de opdracht van Dehaene alle kansen op slagen wilt geven. “En dat doe je niet door grote verklaringen af te leggen, maar door rond de tafel tot een oplossing te komen. In dit dossier is spreken zilver en zwijgen goud.” Een spreuk die Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux veelzeggend op zijn Facebookprofiel plaatste. Ook de voorzitters van Open Vld en Groen!, Alexander De Croo en Wouter Van Besien, toonden weinig begrip voor de loslippigheid van cdH.

Toch was er een iemand die de stelling van cdH volledig onderschreef. “Hun reactie is volledig gegrond en consistent”, reageerde FDF-voorzitter Olivier Maingain. “Ik geef hen volledig gelijk. Het lijkt me dat Dehaene nog heel wat werk heeft om zijn missie tot een goed einde te brengen. Ik zie sinds de voorstellen die ik in december te horen kreeg immers weinig vooruitgang.”