Direct naar artikelinhoud

Ronaldo eindelijk weer fit

Portugal slaakt een zucht van opluchting, Cristiano Ronaldo raakt fit voor het WK. Dinsdagnacht vierde hij zijn wederoptreden in een oefenmatch tegen Ierland. Ronaldo speelde een uur probleemloos mee, Portugal won met 5-1.

'Ele joga' oftewel 'Hij speelt'. Cristiano Ronaldo is er gewoon bij in Brazilië. Lange tijd was er in Portugal de vrees dat Ronaldo het WK zou missen. Tijdens de voorbereiding haakte hij af met een hardnekkige ontsteking van de patellapees, het gevolg van een loodzwaar seizoen, met in totaal maar liefst 54 wedstrijden. Ronaldo miste zo de oefenmatchen tegen Griekenland en Mexico.

Dinsdagnacht in New Jersey vierde de Gouden Bal zijn wederoptreden, zijn eerste wedstrijd sinds hij op 24 mei met Real Madrid de stadgenoten van Atlético versloeg in de Champions League-finale. Zijn rentree in de laatste oefenwedstrijd van Portugal tegen Ierland duurde uiteindelijk iets langer dan een uur.

Voet in twee goals

Zelf scoren zat er voor 'CR7' niet in, maar hij had wel een voet in twee van de vijf Portugese treffers. Met een subliem hakje zette de man uit Madeira verdediger Fabio Coentrão, ploegmakker van bij Real, op weg naar de 2-0, een doelpunt dat er kwam via het Ierse been van Richard Keogh.

Bij de 3-0 werd een kopbal van Ronaldo in de rebound binnengeduwd door Hugo Almeida. Diezelfde Almeida had de score al na drie minuten geopend.

De Ieren waren duidelijk aan het duel begonnen met de bedoeling de boel achterin dicht te houden, maar dat lukte dus niet. Na rust zochten de groenhemden wat meer de aanval, wat al vlug resulteerde in een tegentreffer van James McClean. Maar de ingevallen Vieirinha en Coentrão deden er voor Portugal nog twee bij: 1-5.

Nani, die naast Ronaldo en Almeida veel indruk maakte in de Portugese aanvalslinie, kwam niet tot scoren, maar toonde zich na afloop wél zeer verheugd: "Cristiano heeft laten zien dat hij 100 procent zal zijn tegen onze eerste WK-wedstrijd."

Naast het wederoptreden van Ronaldo en de ruime overwinning was er nog goed nieuws voor de Portugezen. Ook Pepe en Raul Meireles vierden in het met 46.000 toeschouwers gevulde MetLife-stadion in New Jersey na blessures hun wederoptreden.

Opgetogen

Coach Paulo Bento was na afloop zeer opgetogen met de terugkeer van Ronaldo. "Wij zijn zeer gelukkig dat Ronaldo er opnieuw bij is", vertelde Bento op zijn persconferentie. "Hij is heel belangrijk voor ons."

Ronaldo speelde dan wel geen doorslaggevende rol in de Portugese zege, Bento was wel tevreden met het niveau dat zijn aanvoerder haalde. "Rekening houdend met het feit dat hij toch enkele weken geen wedstrijd meer had gespeeld, vond ik dat hij het heel goed deed. Hij weet dat hij het niet alleen kan forceren en speelde prima in functie van de ploeg. Dit geeft ons vertrouwen voor de start van het WK."

"Deze 5-1 is een geweldig resultaat", zei Bento nog. "Niet alleen qua uitslag maar ook gezien de instelling waarmee mijn spelers de wedstrijd afwerkten. En zo slecht was Ierland nu ook weer niet."

Maandag in Salvador is Duitsland de eerste tegenstander van de de Seleção. Daarna volgen Ghana en de Verenigde Staten.