Wie worden de uitdagers van Kris Peeters in Antwerpen?

De gemeenteraadsverkiezingen lijken in Antwerpen uit te draaien op een strijd der titanen, nu Kris Peeters heeft bekendgemaakt dat hij de Antwerpse CD&V-lijst zal trekken. 2018 is nog ver weg, maar toch: tegen wie zal Peeters het waarschijnlijk moeten opnemen?

N-VA

Bij de N-VA is het zo goed als zeker dat huidig burgemeester Bart De Wever de lijst zal trekken. Hij zal er ongetwijfeld alles aan doen om een tweede termijn als burgemeester uit de brand te slepen.

Vlaams Belang

De kans is groot dat Filip Dewinter zichzelf zal opvolgen als boegbeeld van Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen, al staat dat niet vast en heeft partijvoorzitter Tom Van Grieken niet uitgesloten dat hij naar Antwerpen zou verhuizen.

Jonas Roosens

Groen

Bij Groen is oud nationaal voorzitter Wouter Van Besien de gedoodverfde kandidaat om de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen te trekken, tenminste als de partij niet in kartel met de SP.A naar de kiezer trekt. De gesprekken daarover moeten nog beginnen.

SP.A

Bij de SP.A vindt men het nog veel te vroeg om over lijsttrekkers te spreken. Tom Meeuws is onlangs met unanimiteit verkozen als voorzitter van de Antwerpse SP.A-afdeling en maakt dus een grote kans om lijsttrekker te worden.

Open VLD

De enige zekerheid bij Open VLD is dat Annemie Turtelboom de Antwerpse lijst niet zal trekken. Naar eigen zeggen werkt de partij "met de vier ervaren mandatarissen De Backer, Turtelboom, Schiltz en Marinower, en een vernieuwd team aan een liberaal project om de stad te versterken". Wie de lijsttrekker wordt, is dus nog koffiedik kijken.

PVDA

De kleine linkse partij PVDA zit in de lift en scoorde bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behoorlijk in Antwerpen. Als de partij niet opkomt in een links kartel, dan wordt boegbeeld Peter Mertens de lijsttrekker in 2018.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen