Direct naar artikelinhoud

Ook zonder bal kun je winnen

Club Brugge staat voor het tweede opeenvolgende seizoen in de bekerfinale op de Heizel. Het won in een nerveuze wedstrijd dankzij een doelpunt van Abdoulay Diaby, dankzij veel zweet en met de perfecte tactische aanpak van Michel Preud'homme.

Zestien jaar geleden koos Michel Preud'homme, op dat moment sportief directeur bij Benfica, een jonge, onbekende trainer: José Mourinho. Beiden zouden slechts één jaar samenwerken, maar Preud'homme slurpte veel op van de voetbalfilosofie van The Special One. Om een wedstrijd te winnen, hoef je niet per se de bal te hebben, en de kortste weg naar doel is altijd rechtdoor.

Toen Real Madrid in het tweede seizoen onder Mourinho de titelwedstrijd in Camp Nou ging winnen, legde Preud'homme eens haarfijn uit hoe de Portugees dat geflikt had - zijn woorden klonken gisteravond helder in de oren.

"Je schenkt de ploeg die graag de bal heeft wat ze wil: de bal. Je zet je defensie 10 meter voor je strafschopgebied; jouw drie snelle spitsen zet je 10 meter onder de middenlijn, zo blijf je compact. De tegenstander zal de ruimtes tussen de linies zoeken maar die is er niet. Ofwel blijven ze lopen met de bal, ofwel geven ze een risicopass. In dat laatste geval schakel je meteen om, verticaal."

Buffalo's domineren

Club Brugge wilde gisteravond weliswaar verrassen met een versmachtende openingsfase - Vanaken besloot op Sels - maar al na drie minuten of zo haalde blauw-zwart het tekstboek van José Mourinho boven.

AA Gent had aan de rust bijna 65 procent balbezit, zonder dat het daar raad mee wist. Het leer bleef telkens hangen tussen hun middenveld en hun aanval. Engels, Denswil en Simons trapten de bal vervolgens zonder kijken vooruit, waar Izquierdo, Diaby en Refaelov als gekken gingen sprinten. Het is een opzet die van iedereen opperste concentratie, veel loopwerk en overgave zonder nadenken vereist.

De Buffalo's domineerden in Olympia, maar met de genade van Preud'homme. Opmerkelijk, aangezien Club thuis speelde en moest winnen. En zie: bij een van de counters sloeg Club toe. Refaelov ontfutselde Neto de bal, bediende Diaby en hij trapte naast Sels in doel (1-0).

Tweede helft en hetzelfde spelbeeld. Club liet niet toe dat Milicevic, Kums en Dejaegere in de rug van Simons en Vormer konden voetballen. Engels hield Depoitre uit de match, waardoor AA Gent ook de lange bal niet kon gebruiken. Een vrijschop voor Milicevic, dat was het enige gevaar.

Het Jan Breydelstadion zag de contouren van het Atomium aan de horizon. De tribunes daverden. Vanhaezebrouck keek ijsberend toe. Hij wisselde Milicevic voor Matton, een jongen met een patent op belangrijke doelpunten - je wist nooit.

In pure Mourinho-stijl raakten de gemoederen verhit: opstootjes, gele kaarten,war zone. Tussendoor trapte Kums over en kopte Mitrovic naast.

Vijf minuten voor tijd haalde Simons een bal van de lijn na onoordeelkundig uitkomen van Club-doelman Butelle en even later voorkwam een geweldige tackle van De Bock de mogelijke gelijkmaker van Dejaegere.

In minuut 93 barstte Olympia finaal uit zijn voegen. Michel Preud'homme heeft de Buffalo's van Hein Vanhaezebrouck dan tóch op de knieën gekregen. In het aanschijn van de Heizel. José Mourinho kon gisteravond trots zijn op zijn pupil.

Op 19 maart mag Club nog eens tactisch uitpakken. Dan wordt de bekerfinale gespeeld tegen Standard.