Direct naar artikelinhoud

Mbokani bevrijdt bleek Anderlecht

Anderlecht is op de negende speeldag alleen leider geworden. Net als op AA Gent voetbalde paars-wit ook in Genk niet briljant, maar een gedegen organisatie en een late, machtige genadestoot van Mbokani - zijn eerste competitiegoal voor Anderlecht - maakten het verschil.

Beerschotspeler Vuzumuzi Nyoni schonk Anderlecht kort voor de aftrap van hun topper in de Cristal Arena de kans om mits een zege tegen Racing Genk alleen op kop te komen. Ariël Jacobs kon daarvoor geen beroep doen op Milan Jovanovic, die weliswaar medisch fit is verklaard, maar zaterdag op de laatste training toch lichte hinder ondervond van zijn spierblessure. Bij de landskampioen stond aanvoerder Töszer centraal in de defensie als vervanger van Nadson, en posteerde Mario Been dan maar Hyland op het middenveld.

Traag trok de partij zich op gang. Genk was ietsje energieker en agressiever, Anderlecht keek vooral de kat uit de Limburgse boom. Benteke kopte het eerste gevaar voor de thuisploeg, na een hoekschop van Buffel, voorlangs. De opdracht voor Been werd er niet makkelijker op, toen hij Jelle Vossen verloor met een enkelblessure - Dugary werd van stal gehaald, De Bruyne schoof naar het centrum.

Intussen tufte de trein der traagheid verder. Bij Anderlecht zitten er duidelijk een paar op hun tandvlees: Suárez en Canesin, bijvoorbeeld. Het duurde een halfuur eer de bezoekers een eerste keer op doel trapten - de bal van Suárez nam een baan naar de maan. Om het gebrek aan mentale en fysieke frisheid te onderstrepen: een vrijschop van Lucas Biglia vanuit stilstand waaide net niet uit het stadion.

Mes

Racing Genk had de score kunnen openen. Een vrijschop van Töszer week af op Safari, Proto duwde met een ultieme reflex het leer tegen de paal, waarna Kouyaté net iets sneller op de bal was dan de aanstormende Benteke.

Dan toch Anderlecht. Met een dubbele kans: Mbokani was sterker dan Töszer in het duel maar kopte toen onbesuisd over, en Gillet knikte wél in het kader maar hij vond Köteles op zijn weg. Net voor rust verdiende een rush van Buffel beter dan de slappe afwerking van alweer Benteke.

Laat u echter vooral niet misleiden door onze mooie woorden: het niveau van deze topper was - op het einde van een zware Europese week - matig.

Racing Genk bleek gevaarlijker. Maar hun spits gaf niet thuis. De genaamde Benteke. De Bruyne zette hem vrij alleen voor Proto, en wéér stuntelde Christian.

Anderlecht kon het zo niet langer aanzien en vroeg of laat zou het mes knippen. Biglia stuurde een vrijschop naar de tweede paal, de flipperkast deed de bal belanden bij Kljestan die slechts in te knikken had. Köteles is evenwel geen slechte doelman en ranselde de bal miraculeus uit zijn kooi - de rebound van Suárez dwarrelde over de lat.

Het spelpeil veerde langzaam (een beetje) op, en het alarm ging af aan beide doelen. Benteke - alweer - kreeg een kopkans aangeboden van Buffel, maar deed waar hij gisteravond goed in was: missen.

Offensieve weelde

"Zullen we Vargas eens inbrengen?", dacht Jacobs met nog 25 minuten te spelen. Het was op dit veld dat Vargas in februari van dit jaar de kruisband van zijn knie scheurde.

In het spel kon Anderlecht zijn wil niet opleggen, maar je hoeft niet fris te zitten om a) een hoekschop te nemen en b) die binnen te koppen. Een kwartier voor affluiten zwiepte Biglia een bal voor doel, en net als in Moskou zweefde Dieumerci Mbokani als was hij Michael Jordan. Köteles was kansloos (0-1).

De offensieve weelde van Anderlecht is ongekend, en ga maar eens na hoe de ploeg lastige wedstrijden met één of twee klasseflitsen beslist: Suárez in Gent, Suárez en Mbokani in Moskou, Mbokani in Genk. Anderlecht neemt de leiding. Het is momenteel de meest efficiënte ploeg van het land.