Direct naar artikelinhoud

Europa start onderzoek naar machtsmisbruik Amazon

De Europese Commissie opent een onderzoek naar Amazon. De Amerikaanse webwinkel zou zijn machtspositie misbruiken bij de verkoop van e-boeken.

In zijn contracten heeft Amazon een clausule opgenomen waarin staat dat uitgevers de Amerikaanse webgigant op de hoogte moeten stellen van gunstigere regelingen die ze hebben met concurrenten van Amazon. Daarna moeten ze Amazon meteen voorwaarden aanbieden die minstens even gunstig zijn. Machtsmisbruik of niet?

De Europese Commissie vreest dat deze afspraken het voor nieuwe verkopers van e-boeken moeilijk maken om te concurreren met Amazon. De concurrentie zou in gevaar zijn en dat kan nadelige gevolgen hebben voor de consument. Het mededingingsonderzoek kadert in het strengere beleid dat de Europese Commissie voert tegen Amerikaanse bedrijven, onder leiding van de nieuwe eurocommissaris Margrethe Vestager. Twee maanden geleden nog werd Google op de korrel genomen wegens machtsmisbruik met zijn zoekmachine.

Niet alleen Amazon zit in het vizier van de Europese Commissie. Ook Apple, Fiat en Starbucks worden onder de loep genomen omdat zij met verschillende Europese lidstaten belastingdeals gesloten hebben die mogelijk een voorbeeld zijn van illegale staatssteun. Vestager beschuldigde ook het Russische gasbedrijf Gazprom van machtsmisbruik in acht Oost-Europese landen.

Vestager: "Het is mijn plicht om te verzekeren dat de afspraken van Amazon met uitgevers niet schadelijk zijn voor consumenten. Andere distributeurs van e-boeken moeten efficiënt kunnen innoveren en concurreren."